Aftonbladet
Dagens namn: Orvar
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Lyssna på sexsäljarna!

    Gång på gång skriver jag i Porr, horor och feminister att prostitution är ett komplext fenomen som bär på många olika innebörder för dem som är i den och dem som betraktar den. Gång på gång skriver jag att det finns mängder av kvinnor som tar skada av prostitutionen – men att det även finns de som inte gör det. För en del är det en hanterbar och inkomstbringande aktivitet och för en liten minoritet är det i det närmaste en hobby.

Och, gång på gång skriver jag att jag inte ”förespråkar” prostitution. Mitt syfte är att föra en nyanserad diskussion och synliggöra orättvisor. För problemet i den svenska debatten om kommersiellt sex är att ett visst synsätt förhärskat vilket lett till ingrepp i yttrandefriheten och att redan marginaliserade grupper fått det sämre. Min empiriska bas är egna och andras studier, även prostitutionskritiska.

 

    Trots detta påstår Åsa Linderborg (Aftonbladet 3 jan) att jag enbart refererar till sexsäljare med positiva erfarenheter, inte bryr mig om hur de mår och kallar mitt resonemang liberalt. Antingen har hon läst slarvigt eller så passar det in i tesen hon driver: att nyliberala, globala och exploaterande marknadskrafter skapar en våg av mediala skildringar av den ”lyckliga horan” som ska göra det okej att sälja sex.

Nu är denna ”våg” inte särskilt ny. Tänk Happy Hooker av Xaviera Hollander. Eller varför inte de visor av Bellman och Vreeswijk som Linderborg själv refererar till. Det som är nytt är svenska röster som utmanar rådande prostitutionsdiskurs – säkra tecken på en hegemoni som rämnar.

 

    Jag är så klart glad över att Linderborg håller med i min analys av porrmotståndet. Men att göra halt vid prostitutionen bekymrar. Varför skulle sexsäljande framför en kamera vara mindre skadligt för kvinnor? Varför är den typen av sexkommers okej men inte annan?

Det är en hållning som är föga radikal, solidarisk eller intellektuellt konsekvent, utan snarare vittnar om rester av ett patriarkalt horstigma som måste göras upp med. Ett led i det är att upphöra med vältrandet i sexsäljares ”döda blickar” och istället lyssna till vad de har att säga.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet