Aftonbladet
Dagens namn: Tryggve
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Hur lågt kan de sjunka?

Håkan Jaensson ser två krönikörer tävla i dumhet

   21-årige Johan Edström, tillfällighetskrönikör i gratistidningen punkt.se, gick över en gräns när han i tisdags hyllade terrorattacken mot World Trade Center som ”ett slag för frihet” och påstod att USA ”gett judarna” Israel.

En djupt obehaglig krönika.

Så långt har han rätt, ledarsidesvikarien Johannes Forssberg som i Expressen i går angrep Edström.

Om han nu hade gjort det. Det är nämligen inte krönikören han är ute efter; Edström nämns inte ens med namn.

Nej, det är som vanligt Aftonbladets skribenter Åsa Linderborg och Erik Wijk som ska hängas, antagligen för att de varit oförsynta nog att i flera artiklar kritisera Forssbergs chef PM Nilsson för dennes stöd till USA:s krig i Irak.

Han försöker få ihop det så här:

Linderborgs och Wijks ”klädsamt akademiska” argument fick en mer ”völkisch” tappning i punkt.se. Den gemensamma åsikten skulle vara att det är ”struntsamma” att fundamentalisterna ”hatar judar, kvinnor och bögar” – så länge de ”är så handlingskraftiga i sitt USA-hat”.

 

   Forssberg blåljuger om Linderborg/Wijk. Beskyllningarna är grovt kränkande och parfymeras givetvis med ett ord som ”völkisch”: här ska det stinka nazistiskt 30-tal!

Dessutom kopplar Forssberg ihop tidningar som åsiktsmässigt inte har det minsta med varandra att göra. Ska Bonniers Amelia ha stryk för idiotier som står i Bonniers Expressen?

”Frågan är varför de alla (USA- och judehatarna med flera hatare, min anm) bereds plats i just Aftonbladets tidningar”, undrar den konspiratoriske Forssberg till sist.

En bättre fråga är varför en ung skribent skickas fram för att ytterligare brutalisera det offentliga samtalet.

Håkan Jaensson

Läs mer:

Nilsson och friheten ÅSA LINDERBORG och ERIK WIJK granskar en idealist på farliga vägar
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet