Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

LITTERÄR LILJA

Påskliljan – tvetydig och omskriven.   Påskliljan – tvetydig och omskriven.

   Påskliljan har ett tvetydigt namn. I vår trädgård i Mälardalen är det snarare undantag än regel att den blommar just till påsk. Det beror förstås på att påsken är en flyttbar högtid men också på att vårens temperatur bestämmer när det är dags att veckla ut den gula trumpeten.

Också på latin är namnet tvetydigt: narcissus psedudonarcissus. Det finns en falskhet dold i detta, kanske en spegling av den ambivalens som gör att det nyvaknande livets blommor utvecklas ur en giftig lök. Är det därför som rådjuren låter dem vara?

Som litterär blomma är påskliljan betydligt viktigare än sin kusin pingstliljan som ändå lystrar till namnet narcissus poeticus. I den engelskspråkiga världen kan många William Wordsworths dikt The Daffodils utantill. Den skrevs i sin första version 1804 och har sedan dess flugit runt jorden. På svenska finns den för övrigt i Gunnar Hardings kongeniala översättning.

På denna klassiska dikt får man både ett historiskt och ett analytiskt perspektiv i den oförutsägbara tidskriften Pequod som ägnat hela sitt senaste nummer åt just påskiljan. Det är ett oväntat och briljant tema som ger redaktionen anledning att också trycka ett avsnitt ur Strindbergs Påsk där den mytiska blomman är utgångspunkten för en central scen.

Är man sedan intresserad av narcissens pollenmorfologi får man sin nyfikenhet stillad av en engelsk botaniker som kikat i sitt elektronmikroskop. Kring Morriseys berömda viftande med påskliljor reflekterar Inger Edelfelt medan Pär Thörn gör en halsbrytande litterär utflykt baserad på en blomsterbild från nätet.

   ?Sen måste man förstås också nämna omslaget av David Krantz. Det förutsätter blåröda 3D-glasögon av det slag som vi minns från 50-talet. De medföljer numret, och enbart detta är värt den femtiolapp som man får punga ut med.

Torsten Kälvemark
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet