ÅSIKT

Terroristnojan på väg ut?

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■ Med 11 september i ryggen driver åklagarna i Tyskland på för en bred tolkning av terrorbegreppet. Men nu har de förlorat två gånger i rad:

I november förklarade högsta domstolen att vänsterextrema Militante Gruppe inte är en terroristorganisation. Det räcker inte med att sätta eld på bilar och byggnader för att räknas dit.

I fredags underkände domstolen den jätterazzia mot G8-motståndare den 9 maj förra året, då 900 poliser slog till mot kaféer, kulturcentra och bostäder och grep ett 20-tal vänsteraktivister som misstänkta för medlemskap i en terroristorganisation. Någon hade nämligen bränt bilar i protest mot det då stundande G8-mötet i Rostock.

Människor kan känna varandra utan att ingå i en organisation, anser domstolen. Och att bränna bilar är fortfarande inte terrorism. Riksåklagaren hade därför inte med saken att göra, utan borde låtit delstatsåklagarna utreda bränderna.

■ ■ Med Tysklands färska erfarenhet av terrorism av en helt annan kaliber inser domstolen att brända bilar och politiska mord trots allt måste mätas på olika skalor – detta till skillnad från de svenska debattörer som ropar om terror och hot mot demokratin så fort en fönsterruta krossas.

Domen innebär en upprättelse för den globala rättviserörelsen. Det blir svårare att demonisera dess aktivister.

Kanske kan den också läsas som den senaste signalen om början till slutet för den mest extrema terrornojan.

■ ■ USA släpper nu Guantánamofångar och säger sig vilja stänga lägret. De hemliga fångtransporterna genom Europa får kritik och CIA-agenter och flygbolag ställs inför rätta. Politiker som stödde Irakkriget har tvingats bort från makten i bland annat Spanien, Storbritannien och Italien, och många länder har kallat hem sina trupper.

Kanske är det undantagstillstånd som Washington de facto proklamerade i stora delar av världen efter 11 september äntligen på väg att upphävas.

Petter Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM