ÅSIKT

Här säger det pang i Bang

MALIN KRUTMEIJER läser Bang

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■De senaste åren har Bangs skribenter ofta hamnat framför spegeln. Där har de noga granskat allt som inte är okej enligt patriarkala normer. Man har sannerligen blivit varse att samhället erbjuder varje kvinna ett eget skräddarsytt helvete. Därför var det med viss bävan jag öppnade senaste numret med temat ”Är du galen?”. Hur många skulle komma ut som den galna kvinnan på vinden – avvikande, spröd och indignerad?

■ ■ Men Bang inleder med att låta Kajsa Ekis Ekman dänga upp vindsfönstren med ett brak. ”Normen är en bluff”, kungör hon. När feministerna stångas mot påstått rigida samhällsnormer, blundar de samtidigt för den ”marknadens diktatur” som vi i själva verket lever under. Snarare än moralisk är marknaden normlös. Vad är väl reklamen, om inte en ”revoltens berättelse”, full av crazy individualister? Kanske är det för att normerna är utrotningshotade som queerteoretiker och andra är så upptagna med dem. De verkar leva ”i en amerikansk småstad på 50-talet där alla passar in utom man själv – hjälten”, avrundar Kajsa Ekis Ekman.

Det är en salva rakt in i resten av numret. Där får vi nämligen veta att de kvinnliga bloggarna, de självsvultna författarna, de asexuella och de sura bryter mot normen för vad en kvinna får vara och göra. Det är välskrivet och analytiskt, men författarna är under attack, till synes utan att veta om det. Det är inte riktigt rättvist.

■ ■ På sista sidan får de sig en omgång till när Salka Sandén beskriver tävlingen i feministkretsar ”om att vara riktiga kvinnor genom ätstörningar, skärsår och att ta lite plats”. Som radikal vänsteraktivist, nöjd med sin kropp, känner hon inte igen sig – det är hon som avviker.

Man kan onekligen fråga sig när fixeringen vid de patriarkala normerna blir så stark att man faktiskt reproducerar dem. Jag ser det ibland, i Bang och i dagstidningarna.

Jag hoppas att debatten – inte olik den mellan Ann Charlott Altstadt och Athena Farrokhzad/Tova Gerge här på sidorna (17 dec, 4 jan) – går vidare i nästa Bangnummer.

FAKTA

Tidskrift

Bang nr 4 2007

Tema: Är du galen?

Malin Krutmeijer