ÅSIKT

Kulturfest med förhinder

KULTUR

■ ■ Brunnsviks folkhögskola tvingas skära ner och en bibliotekarie får sparken efter 28 år. GUNDER ANDERSSON undrar vad fackföreningsrörelsen håller på med.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■ I höstas tog LO sin hand ifrån kulturen. Kulturen är inte längre någon prioriterad fråga och i för sig borde man inte vara förvånad. När ordföranden Vanja Lundby-Wedin för några år sedan skulle dela ut Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris till Åke Smedberg sa hon inför en häpen publik att hon ”aldrig hört talas om honom, men att hon bett sin sekreterare att leta på något som gick att läsa upp.” Det har hänt en del sedan LO på 80-talet under Stig Malm lyfte fram kulturen och till och med anordnade en filmfestival i Visby.

Senaste inslaget i denna kulturella nedmontering är att LO vill göra sig av med Brunnsviks folkhögskola, som en gång kallades ”arbetarklassens universitet.”

Det är sant att skolan brottats med ekonomiska problem på senare år, även om fjolåret gav ett nollresultat. Nu ska hårdbantning till, eftersom LO inte vill bidra med pengar. För att genomföra detta tillsatte man en konsult, Enrico Barilo, som strax tog sig titeln operativ chef och började röra i stort och smått. Till det lilla hörde att plocka bort LO-tidningen från skolans entré och ersätta den med Affärsvärlden.

■ ■ Senare ålades bibliotekarien Christina Garbergs-Gunn att underställa honom varje bokinköp. Under hösten tilläts hon bara köpa in en enda bok: Göran Perssons memoarer. Inköp av skönlitteratur som Susanna Alakoskis Svinalängorna stoppades, den sortens böcker karakteriserades som ointressanta för verksamhetsområdet.

Förra veckan varslades Christina Garbergs-Gunn om uppsägning. Denna eldsjäl, som anställdes 1980 och som byggt upp Bokstugan till Sveriges största folkhögskolebibliotek, därtill prisbelönt, och bidragit till att skapa arrangemang som Boken på arbetsplatsen och annat, hon ska alltså kastas ut i kylan efter 28 år.

I fortsättningen ska Bokstugan vara obemannad och inköp till skolverksamheten skötas av befintlig lönebidragsanställd. Övriga bokinköp samt kultur- och utställningsverksamhet ska skötas av en kulturgrupp med studierektorn som sammankallande. Allt övervakat av operative chefen.

Varslandet av Christina Garbergs-Gunn är en skandal. Här beter sig en företrädare för LO lika svinaktigt som gamla brukspatroner för hundra år sedan.

■ ■ Den 23 februari är det dags för utdelning av årets två Ivar Lo-pris. Ivar Los personliga pris går till Åsa Linderborg, fackföreningsrörelsens pristagare kungörs nästa vecka. I den juryn sitter Christina Garbergs-Gunn. Den traditionella efterfesten skulle i år ha arrangerats i LO-borgen, men det föll av praktiska skäl. Tur det – en närvaro där hade känts helt absurd.

Gunder Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM