ÅSIKT

Manskris inför rätta

Foto: Foto: OLA KJELBYE
Magnus Krepper och Nina Zanjani i ”Nightrider”.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■ Livet är komplicerat för Jimmy, en lagom tjock tv-manusförfattare och garderobsväktare i sina bästa år. När han ser en sexig kvinnostövel går tankarna till barnarbete, och sedan är steget kort till gatstenskastning och flygplan och sedan är han tillbaka igen på ruta ett – undrar just om den där tjejen har rakat kön?

Men den gamle egoisten får sina fiskar varma. När Björn Runge iscensätter rannsakningsakten Night rider installerar han inte mindre än tre kvinnor som domare. Angie, Li och Beatrice motsvarar möjligen en högre moral, sexualiteten och kärleken i Jimmys inre värld. Lisa Lindgren, Nina Zanjani och Anna Bjelkerud i rollerna tilltalar Magnus Kreppers Jimmy ömsom som en röst, ömsom som olika, och det fungerar fint.

Framför allt ansätter de honom om hans son, ett av de mobbade barn med automatvapen som trätt fram ur våra mardrömmar i skolmassakrer och tonårsvåld.

■ ■ När sonen dyker upp i form av en förfärad docka i en glasbur är det en banal bild av barnet i den onda världen. Annars är Peter Lundquists enkla grå scenbild – en soffa, en säng, några snurrfåtöljer med ett veckat draperi som inramning – en visuell njutning, mycket tack vare Mattie Hollósy-Lambergs suggestiva ljussättning. Att Björn Runge är filmskapare märks också i hur han använder musik, av bland annat David Lynch och The Doors. Framför allt visar han att det går att tala tyst på teatern. Anna Bjelkerud är den som skickligast får fram lågmäldhetens alla nyanser, och bidrar till en säregen stämning.

■ ■ Däremot är gesterna enorma när det gäller pjäsens innehåll. I Jimmys manskris ryms krig, mediesamhället, manlighetens inneboende våldsamhet, ja mänsklighetens samlade lidande. När han med Jim Morrisons berömda bälte spänt runt kaggen dansar till Riders on the storm under porträttet av det självförbrännande geni han själv aldrig blev, är det en outhärdligt kokett inbjudan till alla stora egon därute. Det blir inte bättre av att han pjäsen igenom har tre kvinnors odelade uppmärksamhet.

Den skamlösa kulmen nås när Jimmy, i en hårresande rip-off på den fantastiska helikopterscenen i Francis Ford Coppolas film Apocalypse now, håller en juvenilt högstämd Irakkrigsmonolog till tonerna av Doors The end.

FAKTA

Teater

NIGHT RIDER

Manus och regi: Björn Runge.

Scenografi: Peter Lundquist.

I rollerna: Anna Bjelkerud, Magnus Krepper, Lisa Lindgren, Nina Zanjani.

Scen: Göteborgs Stadsteater.

Speltid: 2 tim 15 min.

Malin Krutmeijer