ÅSIKT

Till botten med Sigge & Claes

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Sigge Eklund och Claes de Faire – i kväll pratar de igen.

■ ■ ”Nu ska vi gå till botten med vem han e!” Sigge Eklund och Claes de Faire hälsar tittarna välkomna till Frånvarande i TV8, programmet med ”de riktigt smaskiga analyserna av de riktigt kända människorna”. Kändisen inbjuds kommentera programmet i efterhand. Förra veckan handlade det om Ulf Lundell. Inte oväntat avböjde han medverkan.

Musikjournalisten Karin Ström säger att hon tänker på potatismos när hon tänker på Lundell. Annina Rabe på Svenska Dagbladet associerar till kikärtor, eftersom

Uffe har beskrivit kvinnans sköte som en smak av kikärtor och koriander. Stefan Malmqvist, som skrivit om Lundell i hela sitt vuxna liv, håller upp en sovrumsbild han snott från en mäklarsajt. ”Inte värsta goda smaken”, konstaterar Unni Drougge.

Ulf Lundell har aldrig haft sex med en kvinna över 40, skriver ni under på det? frågar Sigge Eklund. Jag skulle inte banga Lundell om jag fick, säger Ström.

Jag vet inte varför jag tar så illa vid mig av just Frånvarande. Kanske är det min respekt för Ulf Lundell. Kanske trodde jag mer om gästerna. Kanske är det min avsky för de självgoda programledarna som vill göra sig ett namn genom att banalysera andra. Möjligen vill jag inte inse att samtiden är precis så här snaskig och antiintellektuell. Man behöver inte ta reda på nåt, det räcker med att ha en åsikt om någon medmänniska. Inte ens skvallret behöver ha substans.

■ ■ Frånvarande bygger på soffpratet som programidé. Jag leker med tanken att spela in mig själv och mitt tv-sällskap när vi tittar på programmet, för att sedan lägga ut det på kulturredaktionens blogg. När jag ser de där programledarna, säger min soffkompis, tänker jag på rostbiff. Den där råa, smaklösa biten som ger ett

lite lyxigt intryck men som alltid blir kvar på mingeltallriken. Skriver ni under på det?

Tyckandet är den billigaste formen av journalistik. I dubbel bemärkelse.

Åsa Linderborg