ÅSIKT

De kallade sig mods

... vart tog de vägen?

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: arkiv
Hötorgskravallerna 1965.

De kallade sig mods och upptäcktes av poliser och medier under de så kallade Hötorgskravallerna hösten 1965, då de (och sunar och dorisar, svennar alltså, och en massa andra) bråkade i tio dagar i Hötorgscity i Stockholm. Modsen var långhåriga, hade uppvikta jeans, parkas, halsband, basketskor ... som sina engelska förlagor lyssnade de på den nya brittiska popvågen med Kinks, Yardbirds, the Who och Small faces. Det ansågs att de knarkade. Vuxenvärlden tyckte inte om mods.

Modsen gillade å sin sida inte Svenssonlivet. Men vilka var de själva – och hur gick det sen? Blev de hippies, Vietnamaktivister eller vanliga svenssöner?

Susanne Alm och Anders Nilsson har gått igenom den forskning som gjorts kring modsen och redovisar resultatet i årets första nummer av Socialvetenskaplig tidskrift. Kort uttryckt: modsen hade det lite fattigare och osäkrare hemma, klarade sig lite sämre i skolan, trodde lite mindre på framtiden. Men de knarkade inte mer än andra, lyckades bara lite sämre andra i vuxenlivet. Inga sensationer, inga kreativa utbrott. Mest Svenssonliv.

Forskarnas slutsats är att det mest hänger på allmänna uppväxtvillkor om det går sämre för någon grupp – och att man inte behöver förfasa sig så mycket över nya ungdomskulturer.

Snart blir de som folk. Det är säkert bra. Men inte vad modsen drömde om.

ARTIKELN HANDLAR OM