ÅSIKT

SNACKA GÅR JU, SD

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■ När sverigedemokraterna i förra veckan – för tredje gången, inte första som påstods – fick över fyra procent i en opinionsmätning försökte deras ledare prata fram en framgångsvåg som ska bära dem in i riksdagen.

Offentligheten hickade till. Expressen varnade för ”hotet från höger” och flera politiska partier var snabba med att fastslå att man aldrig tänker samarbeta med sd.

Det är en lovvärd upprördhet, men kanske överilad. Är inte fyra procent ett rätt dåligt resultat?

■ ■ Sd:s intåg i offentligheten inleddes redan i valrörelsen, men genombrottet har kommit efteråt, då stora partier ställt upp i tv-debatter, Ekot släppt in Jimmie Åkesson i en lång utfrågning och tidningarna bevakat sd nästan som om de vore ett riksdagsparti. Den synligheten borde ju ge utdelning. Särskilt när massor av väljare söker alternativ till en omåttligt impopulär regering. I valet 2006 var det kristdemokraterna som tappade mest röster till sd. Och en färsk studie visar att moderaternas väljare hyser varmast känslor för bröderna på högerkanten. Här borde ha funnits mer borgarfisk att fånga.

Dessutom är det mellanvalsår. Då är det lätt att snacka.

Att sd i ett sådant läge bara ökat med en dryg procentenhet sedan valet är snarast ett misslyckande som inte pekar mot någon riksdagsplats.

■ ■ Det är faktiskt svårt att få folk att rösta på ett parti med rötterna i nazism och med främlingshat som paradfråga. Av 41 europeiska högerradikala partier de senaste decennierna är det bara Front National som (liksom sd) bildats med syftet att köra ut utlänningarna men ändå lyckats nå stora framgångar. Alla andra framgångsrika högerradikala partier har en historia som något annat än främlingshatare (skattepopulism, regionalpatriotism och så vidare). Det beror på att folk inte vill se sig själva som rasister, utan måste hitta på andra motiv att rösta på Dansk folkeparti, Vlaams belang eller FPÖ.

För sd-väljarna är det, av förklarliga skäl, svårt att hitta sådana motiv.

Petter Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM