ÅSIKT

Kung av smuts

ROGER WILSON om John Waters – provokatören som blivit mainstream

1 av 2
John Waters.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

This Filthy World är en filmföreläsning förklädd till stå upp-show, en sorts introduktion till den amerikanske filmregissören John Waters värld där han kärleksfullt berättar om freaks, mördare och andra hjältar i sitt liv.

Han kallar sig själv för en filth elder, en sorts smutsens senior, som försöker förklara för den yngre generationen hur snatterier, knarkande och filmer där en smällfet transa äter hundbajs kan vara inledningen på en strålande karriär.

Här i Sverige är Waters fortfarande hyfsat obskyr, trots att filmer som Hairspray, Cecil B Demented och, nu senast, A Dirty Shame, fått svensk distribution. I USA är han däremot en alternativamerikansk ikon som med tiden fått se sina punkiga, aggressiva lågbudgetfilmer från 70-talet bli inköpta av museer, och numera blir inbjuden att föreläsa på samma universitet där han aldrig lyckades slutföra sina studier.

Självklart är This Filthy World hysteriskt kul. Jag tror aldrig att jag har intervjuat någon regissör som är så full av oneliners, utfall och syrliga kommentarer som Waters, och här har han fritt utrymme att tycka till om världen. Han namedroppar förebilder som Kenneth Anger, Andy Warhol och William Castle, och förklarar hur fascinationen för smuts började – hur han försökte se allt som de katolska nunnorna i skolan varnade honom för och att han som barn brukade leka att han drev en porrbiograf.

Samtidigt är det något sorgligt över hela föreställningen. Det finns något lite vilset i John Waters blick så fort han lämnar sitt förflutna och försöker förhålla sig till sin samtid. För i dag har allt förändrats. Vare sig han vill det eller ej, så tillhör han mainstreamkulturen. Hans besatthet kring seriemördares rättegångar, ett av hans paradnummer, är i dag ett folknöje i USA, tillgänglig för massorna via tv-kanalen Court-tv. Och Jackass är en svennebananvariant av Waters egna försök att använda sig av chockeffekter för att få åskådaren på fall. Dessutom är Waters egna filmer just nu utsatta för en sorts kommersiell revisionism. Både Hairspray och Cry-Baby har blivit utslätade Broadwaymusikaler, med en mesig filmversion av Hairspray som kronan på verket.

För även avantgarde-bögar blir till slut gnälliga gamla gubbar, och Waters måste till sist komma med några trötta skämt om fistande bögar och Michael Jackson för att ta hem skratt kring dagens Amerika. Verkligheten har sedan länge överträffat dikten, till och med i John Waters smutsiga värld.

FAKTA

Fotnot: This Filthy World har just släppts på dvd i Sverige.

Dvd

John Waters

THIS FILTHY WORLD

Roger Wilson