ÅSIKT

Livet från den mörka sidan

PETTER LINDGREN om årets Almapristagare – Sonya Hartnett

1 av 2 | Foto: Redfive studios
Sonya Hartnett.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Några gener från den utrotade australiska pungvargen – även kallad den tasmanska tigern – har återuppstått på Melbourneuniversitetet, i en dna-spiral hos en livs levande mus. Det är första gången något liknande lyckas.

Genom en slump inträffar detta nästan samtidigt som författarinnan Sonya Hartnett mottar Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, eller Alma-priset, 5 miljoner kronor. I Sverige är Hartnett mest känd för tonårsromanen Skuggan av den randiga vargen (Bonnier Carlsen 2004, översättning av Helena Ridelberg), där just en uppdykande pungvarg förändrar tillvaron för några ungdomar i en döende landsortshåla.

Juryns motivering låter en aning avskräckande. Hartnett belönas bland annat för att hon med ”psykologiskt djup” skildrar ”ungas villkor utan att väja för livets mörka sidor”. En van läsare av svenska ungdomsböcker anar genast sådant som frånvarande fäder, skolgårdsvåld och en förnumstig författarhållning. Hartnetts suggestiva prosa ligger dock ganska långt från den samtidsrealism som sedan 70-talet utgjort något av ett huvudspår i den svenska ungdomsboken, inte bara beroende på att hennes berättelser mestadels utspelar sig på landsbygden i det australiska inlandet. Andningen är utstuderat långsam och stilen liksom miljön tycks impregnerad av romankaraktärernas själsliga limbotillstånd och usla framtidsutsikter. Här kör man sin gula skolbuss tills tänderna ramlar ur, eller tills något får det ensamjagande hjärtat att fatta eld, ungefär som hos Carson McCullers som verkar vara en viktig influens. Ens spegelbild pungvargen korsar vägen, eller en elvaårig pojke får en äldre kvinna att se tillbaka på sitt liv, som i The Ghost’s Child (2007) som kommer på svenska i höst (Bonnier Carlsen, översättning av Ridelberg).

Också i Jag är djävulen (Bonnier Carlsen 2006, översättning av Ridelberg) är det en tillsynes prosaisk händelse som sätter fyr på berättelsen. Pojken och huvudpersonen Kitten Lasch inleder en relation med en grannkvinna, och i spelet dem emellan övermannas Kitten av ett hat som förmedlats i hans familj från generation till generation, en intrapsykisk demon. Det är en otäck och mycket sorglig berättelse där Hartnett sina vana trogen aldrig viker en tum från sin solidaritet med det maktlösa och beroende barnet, även när det som här vill ont.

FAKTA

Not: Sonya Hartnett mottar Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne på Skansen i dag klockan 18.

Petter Lindgren