ÅSIKT

Hur blir det, Condoleezza?

PIERRE SCHORI hoppas att Condoleezza Rice svarar på en del frågor

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■ Det är en bjudande plikt för omvärlden att bistå Iraks folk. Även FN har ett humanitärt imperativ att uppfylla. Men förutsättningarna för omvärlden att ge ett hållbart stöd grumlas av osäkerheten kring USA:s långsiktiga avsikter i Irak och synen på FN.

Condoleezza Rice är en av de främsta ansvariga för det olagliga Irakkriget. I Stockholm kommer hon att tala om allas vår plikt att hjälpa Irak att återhämta sig. Säkert kommer även USA att anslå ett bidrag, som då kan jämföras med de 3 miljarder dollar som Bushadministrationen satsar varje vecka på sina 250 000 militärer och inhyrda legosoldater i landet.

■ ■ Med Irakkonferensen ges nu ett unikt och angeläget tillfälle att kräva Condoleezza Rice på besked om några för Iraks framtid avgörande frågor:

Är det USA:s avsikt att ha kvar militära baser utan tidsangivelse i Irak? Varför har inte kongressen rådfrågats om Bush-Malakiplanen som enligt demokraterna riskerar att mobilisera nya jihadister över hela den muslimska världen och leda till ett krig utan ände?

■ ■Vilken roll har USA tänkt sig för FN? Att försöka bygga upp landet och bistå folket alltmedan USA fortsätter att kriga och befästa sin närvaro i regionen? Ett bilateralt avtal mellan en krigförande irakisk regering och ett splittrat USA kan aldrig ge den säkerhet, hållbarhet och legitimitet som en tydlig FN-resolution ger.

Pierre Schori