ÅSIKT

Äntligen!

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: SONY 2007 CPT HOLDINGS, INC.
Kär i bästisen - Leonora Critchlow som Sugar tillsammans med Olivia Hallinan som Kim i ”Sugar Rush”.

Det behövs fler kåta lesbianer på tv. Som femtonåriga Kim i ungdomsserien Sugar Rush som drar igång i SVT ikväll. Här handlar det inte om skir romantik eller platonisk kärlek. Kim är verkligen fysiskt attraherad av sitt kärleksobjekt, klasskompisen Sugar. Hon fluktar på Sugars bröst, smygkikar under hennes kjol, plockar på sig hennes använda trosor. Ja, blickarna är så tunga, fuktiga och fyllda av åtrå att det till sist är svårt att förstå att de verkligen kommer från en femtonårig tjej och inte från någon gammal snuskgubbe med skolflicksfetish.

Tv-serien Sugar Rush (som flyttades till en senare sändningstid än planerat när någon på SVT insåg att Kim och Sugar testar extacy i avsnitt 7) bygger löst på romanen med samma namn av Julie Burchill. Och då menar jag mycket löst. För tv-versionen är så skruvad och tillspetsad att Kims familjeliv närmar sig det surrealistiska. Hennes mamma är både slampig och otroligt egocentrisk, hennes mjukispappa en handlingsförlamad tönt, och Kims lillebror kroppsmålar sig helt i blått och tror att han kommer från yttre rymden. Det är egentligen bara när det gäller tjejsexet som tv-serien är nedtonad jämfört med sin litterära förlaga. Att supa, röka på och svälja tabletter är tydligen mindre tabubelagt inom brittisk ungdoms-tv än tonårssex mellan två tjejer.

Sugar Rush är en visuell sockerchock, precis som namnet utlovar. Mer rapp, tajt och farsartad än reflekterande. Men mitt i all galenskap finns det en kärnhistoria som är universell. Om hur det är att vara polare med skolans häftigaste tjej. Att vara den där mesiga bruden som ensam får stå och hålla kompisens jacka när hon försvinner iväg med kvällens ragg. Hur det känns att vara den lite präktiga kompisen som ingen lägger märke till. Och så finns det något i de där blickarna. Kims längtan efter det ouppnåeliga. Passionen som konsumerar allt. Som är väldigt mycket tonår. Och som känns helt och hållet autentisk. Och för en gångs skull lesbisk.

FAKTA

Sugar Rush visas i kväll 21.30 på SVT2.

Roger Wilson