ÅSIKT

Paljon onnea vaan, Esa-Pekka!

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Födelsedagsbarnet.

■ ■Det var lite av Hollywood à la Finland i Berwaldhallen när Esa-Pekka Salonen hyllades i samband med sin 50-årsdag. Har den äran sjöngs av publiken åtminstone två gånger för många (rubriken är den finska varianten), kulörta lyktor vajade över scenen och de bjärta färgerna tävlade med avslutningens ballongnedsläpp. Därtill en onödigt larvig Cecilia Frode som konferencier.

Men det musikaliska uppbådet var imponerande: Eva Dahlgren, Roland Pöntinen, Håkan Hardenberger, Viktoria Mullova, Kari Kriikku, Anne Sofie von Otter, Miah Persson, Karita Mattila och, naturligtvis, Radiosymfonikerna med Radiokören och födelsedagsbarnet själv, hela Sveriges Esa-Pekka.

■ ■ Inledningsvis underhöll en videosekvens med klipp där Esa-Pekka framträder i milt sagt oväntade sammanhang, interfolierade med filmade pingviner, symfonimusikernas närmaste släktingar i djurriket. Bredden på musiken var en god representation av Salonens intressen; samtida kompositörer som Magnus Lindberg, Anders Hillborg och Salonen själv, till kända favoriter som Sibelius eller Prokofjev. Mullova smekte violinen i en partita av Bach och andra satsen ur Sibelius violinkonsert, Håkan Hardenbergers trumpet låter som ingen annan och avslutningens duett från Rosenkavaljeren med Miah Persson och Anne Sofie von Otter var mjuk, skör och fylld av inlevelse.

Allra bäst var fenomenet Karita Mattila, hennes dramatiska sopran och scenuppenbarelse gjorde Kaija Saariahos Parfum de l’instant till kvällens absoluta höjdpunkt. Se, men framför allt hör själva i SVT1 i morgon kväll 20.00.

Claes Wahlin