ÅSIKT

Bilden av Den andre

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■ Eva Arnqvists verk kretsar ofta kring frågor som rör representationer och seende. Vilka historier, värden, föreställningar och ideal produceras och reproduceras egentligen i massmedia, reklam och samhälle?

Bostad Stockholm 050929–060217 från 2006 bestod av lägenhetsannonser från ett mäklarföretag som samlats in under fem månader. Annonserna ordnades sedan i ett system där deras inbördes placering bestämdes av likhet i interiör och färgskala, istället för exempelvis geografisk placering. Verket handlade om bilden av ett attraktivt hem, hur ett hem visas upp när det ska säljas.

Projektet var det första av flera där Arnqvist arbetar med systematisering och klassificering – vad som blir föremål för det och hur det påverkar vilken typ av kunskap som produceras.

■ ■ Vita fläckar utgår från en stor mängd material från olika reseföretags kataloger och hemsidor från 2006 fram till i dag. I verket ingår över hundra bilder och ett stort antal bearbetade texter. Arnqvist har gjort katalogbilderna svartvita och flyttat texterna ur sitt glättade sammanhang.

Likheterna mellan reseföretagens strategier och kolonialtidens människosyn blir tydliga. Bilderna och texterna som används för att berätta om och sälja ”den andre” präglas av exotism och en självklar känsla av överordning. Turistindustrin, som i dag är en enorm ekonomisk sektor, säljer resor genom att få oss att vilja bli ett slags samtida upptäcktsresande, på väg till oförstörda, genuina och mörka kontinenter.

Eva Arnqvist är född 1973 och bosatt i Stockholm. Vita fläckar är hennes examensarbete vid Kungliga Konsthögskolan. Här publiceras en omarbetad version av en del av projektet.

Jenny Tunedal

ARTIKELN HANDLAR OM