ÅSIKT

Smuts på norska

Roger Wilson ser fram emot ”Berlinerpopplarna” på tv i kväll

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Foto: ANNE LIV EKROLL/NRK
I kväll sänds första avsnittet av den norska storsuccén ”Berlinerpopplarna”.

■ ■ Jag älskar serier om landsbygden som är riktigt smutsiga. Där suggor ligger ihjäl smågrisar, där gamla gubbar luktar riktigt illa, och där ingen blir förvånad när man hittar förlorade löständer bland veden i ett uthus. Lantlig realism när den är som bäst.

På det sättet är norska tv-serien Berlinerpopplarna fantastisk. För här sparar man inte på smutsen. Varken den yttre, rent ­fysiska, eller den själsliga, hemligheterna som ­huvudpersonerna går och bär på. Kanske säger det också något om den norska folksjälen att just den här ­serien blev en av de största tv-framgångarna någonsin där. Trots att den på ytan knappast liknar en blockbuster. Eller vad sägs om en av tv-historiens mest dysfunktionella familjer ­någonsin. En serie där de enda som utstrålar ­någon sorts verklig livsglädje är smågrisarna i stallet – hårt jobbande statister med livet som insats, i denna gråa släktsaga från den norska landsbygden.

I serien förs tre bröder motvilligt samman när deras mor dör. Erlend, som flytt hembygden för ett lyxigt bögliv i Köpenhamn. Margido, som mest umgås med lik i sitt jobb som begravningsentreprenör. Och så Tor, som bjuder in sin dotter Torunn till likvakan – trots att han bara träffat henne en enda gång.

Smutsigt lantliv, hämmade män och bisarra familjehemligheter är ett framgångskoncept som överträffar vilken såpa som helst. För en gångs skull hade en miljon norrmän faktiskt rätt.

Första avsnittet (de är sex) av Berlinerpopplarna visas på SVT1 kl 21.00 i kväll.

Roger Wilson