Aftonbladet
Dagens namn: Reinhold, Reine
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Fp trollar med siffror

Nyamko Sabuni - skyller sd-röster på sossarna.   Nyamko Sabuni - skyller sd-röster på sossarna.

    Det finns 156 ”utanförskapsområden” i Sverige, det vill säga bostadsområden med låg sysselsättning, lågt valdeltagande och en del andra klassiska fattigdomsindikatorer. Det beror på att den socialdemokratiska integrationspolitiken misslyckats. I dessa områden har också sverigedemokraterna ”i genomsnitt” fått mycket fler röster än i riket som helhet. Därför är socialdemokraterna liksom ansvariga också för sd:s framgångar.

Det påstod integrationsminister Nyamko SabuniDagens Nyheter i går, med utgångspunkt i en färsk folkpartirapport.    Det är en rätt magstark koppling – som för övrigt inte ens görs i rapporten.

Det genomsnitt Sabuni skriver om dras ju upp av ett fåtal kommuner och valdistrikt, där sd varit exceptionellt framgångsrika, till exempel Landskrona, där Sd fick 22 procent.

Men visst, i 91 av områdena finns en viss överrepresentation.

I 57 av “utanförskapsområdena” finns dock omvänt en underrepresentation av sd-väljare. I Tensta till exempel fick de knappt några röster alls.

Kopplingen mellan “utanförskap” och sd-röstande är med andra ord rätt svajig, särskilt om man försöker antyda att det ena skulle orsaka det andra.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet