Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Återupprätta kulturlivet!

    Just nu pågår en alternativ kulturutredning som initierats av Orionteaterns konstnärliga ledare Stina Oscarson och som ska presentera sina förslag i november.

Det är toppen.

En sak som jag dock hänger upp mig på är skuggutredningens formulering av frågan de skickar ut i landet på remiss: ”Hur ska Sverige bli ett världsledande kulturland?”

Det får mig inte att tänka alternativt; snarare för det tankarna till ett manifest initierat av kulturministern, turistrådet och näringslivet.

En fråga man kanske borde ställa i stället är hur vi ska få fler medborgare att upptäcka att det redan finns ett fantastiskt kulturliv i Sverige. Mycket tack vare den kulturpolitik som varit, men som under nuvarande regim håller på att rasa samman i en fart och omfattning som nästa regering kommer att få stora problem att restaurera. Nu förs en kulturpolitik som sätter mängd före kvalitet; ytlig underhållning och borgerlig patriarkal propaganda framför det så viktiga demokratiska samtal, som måste få spänna från höger till vänster för att utvecklas.

Vi har snart inga gemensamma samtal kvar, eftersom vi inte längre har rikstäckande dagstidningar av olika politisk hemvist eller möjlighet att se gemensamma tv-program. (Hur det går för Sveriges Radio återstår att se.) Alla vet att samtalet numera ägs av Bonniers och Schibsted.

Desto viktigare för alla medborgare blir vårt mångfasetterade kulturliv; våra tidskrifter och de kultursidor som stretar emot den vinstinriktade underhållningspropaganda som med skrämmande fart väller över oss.

Allt är politik. Återupprätta Vårt Gemensamma Kulturliv!

Marianne Lindberg De Geer
Om Aftonbladet