Aftonbladet
Dagens namn: Bruno
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Ensam i Almedalen

Birgitta Ohlsson.   Birgitta Ohlsson. Foto: Maria Östlin

    Under en träsnidad Jesus, mellan predikstol och dopfunt, bekräftar Birgitta Ohlsson att ensamhet nog kan vara en vanlig upplevelse bland politiker. Att många troligtvis är oerhört rädda för den. Och att det säkert var därför så få följde sin övertygelse i FRA-omröstningen.

Det är Almedalsvecka och jag befinner mig i Sankta Maria domkyrka i Visby för att lyssna till ett öppet samtal med folkpartiets riksdagsledamot. Diskussionen känns igen.

Då signalspaningslagen antagits vittnade åtskilliga politiker om de påtryckningar de utsatts för. Camilla Lindberg (fp), den enda av de borgerliga som röstade nej, har berättat om hot och mobbning i riksdagen.

Ändå gick hon sin egen väg och vann – ursäkta klichén – folkets kärlek. Så varför denna oro? De tvivlande politikerna visste långt innan de trädde in i plenisalen att de hade opinionen i ryggen.    I Almedalen skymtar svaret. Där, om någonstans, blir politikens regler synliga även för oss som i normala fall aldrig tar del i spelet. Bland politiska motståndare och skandaltörstande journalister stärks de kollegiala banden, den nära kretsen blir den att luta sig emot. Ensamheten bland våra egna är den vi fruktar mest.

Så växer frågan till att handla om långt mer än bara FRA-debaclet. Det handlar om avståndet mellan politiker och medborgare, mellan beslutsfattare och – deras arbetsgivare.

Ett annat färskt exempel gäller EU. Hur illa ute är vi när land efter land viftar undan det irländska folkets åsikter? När opinionens åsikt inte längre anses viktig?

Grunden till problemet står knappast enbart att finna i den enskilda individens rädsla för ensamhet och utanförskap. Men oron för snedsteg hämmar utvecklingen och riskerar att leda till likriktning.

Birgitta Ohlsson var inne på ett liknande spår. Enligt henne råder en brist på fritt engagemang och fritänkande i riksdagen. ”Jantelagen vilar som en våt filt över oss” konstaterade hon.

Jenny Stiernstedt
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet