Aftonbladet
Dagens namn: Brynolf
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Det är inte över än

Maj Wechselmann om en skenande bankkris

Cleveland – flera av husägarna på gatan har drabbats av utmätning.   Cleveland – flera av husägarna på gatan har drabbats av utmätning.

   I Stockton, en mindre stad öster om San Francisco, kan man se den amerikanska krisen: varannan gräsmatta är gul i stället för grön, den har inte vattnats på månader, huset har beslagtagits. En skylt tillkännager att denna egendom ägs av banken, berättar brittiska Guardian.

Men för bara 18 månader sedan blundade experterna hårt för den amerikanska krisen. Börskommentatorer världen över noterade att aktieindex i USA hade nått en ny topp. Anders Borg spådde en ännu bättre högkonjunktur 2007.   Samtidigt uppmanade nationalekonomen Stefan de Vylder alla att sälja sina dollar och sina fastigheter i USA – om man nu råkade ha några.

Underskottet i den amerikanska bytesbalansen var då det största någonsin. Amerikanska banker hade tagit rekordstora lån i utlandet och givit stora och billiga krediter till amerikanerna, som köpte hus och konsumerade för pengarna. Samtidigt hade Bush lånat mer pengar till sina krig än någon tidigare president.

Nu riskerar 5–6 miljoner amerikanska hus att gå på exekutiv auktion under 2008 och 2009. 20 miljoner människor blir då inte bara hemlösa, utan också skuldsatta för resten av livet, eftersom prisfallet på hus är enormt. I vissa svarta områden har priserna fallit med 80 procent. Och inte ens den amerikanska medelklassen kan betala sina räntor och amorteringar.   Bolånekrisen i USA slog först mot europeiska banker. Redan i början av 2007 gick Storbritanniens största bank, HSBC, på knä. Liksom andra europeiska banker hade man köpt så kallade ”paket” från USA. De innehöll värdepapper som gav hög ränta – men samtidigt också dåliga amerikanska bolån. Vare sig bankerna eller finansinspektionen kunde genomskåda detta.

Och under hösten 2007 och våren 2008 hamnar sedan en lång rad av de största amerikanska bankerna med flera hundra tusen anställda i riskzonen, tillsammans med flera europeiska storbanker.

Sen rullar det på.

Den amerikanska bankjätten Indy Mac kollapsar 8 juli 2008. Centralbanken tvingas ta över den. Samma händer med bankerna Freddy Mac och Fanny Mae.

Men bankgarantin kostar flera hundra miljarder dollar. Den måste betalas över sedelpressarna – vilket kommer att få inflationen att stiga och dollarn att falla ännu mer.

Finansmannen George Soros spår att vi nu närmar oss den största bankkrisen någonsin.    Den finansiella oron fördjupas av nya ”instrument” i bankvärlden, som innebär att man köper och säljer risker i stället för faktiska värden, bland annat genom så kallad hedgefonder. I juli 2007 lamslogs stora delar av världens finansiella system, då två stora amerikanska hedgefonder kollapsade.

Vi kan redan se effekter på den svenska ekonomin. Det har blivit svårare och dyrare att låna och risken finns att svenska banker nu får problem med att få tillbaka sina lån i utlandet, inte minst i Baltikum.

I det läget finns också risken att svenska banker går omkull, vilket drabbar både företag och småsparare.

När amerikanerna nu dessutom börjar inse att de inte kan fortsätta att finansiera sin överkonsumtion med superbilliga lån, sjunker efterfrågan i USA. Det drabbar framförallt de stora svenska exportföretagen – Volvo har ju redan, delvis av det skälet, varslat om massuppsägningar.   Hur detta hanteras kan bero på valutgången i USA. Det finns ett förslag från radikala demokrater om att de nödställda husägarna skall få betala skälig månadshyra till bankerna och få bo kvar i stället för att slängas ut.

Men det lagförslag som just har gått igenom går ut på att staten garanterar ett nytt lån till 85 procent av husets värde. Enligt den amerikanska ekonomen Dean Baker kommer detta enbart att rädda de 5–6 procent av de drabbade husägarna som har tillräckligt värdefulla hus och så bra inkomster att de kan betala de nya lånen.

Vinner republikanerna riskerar därför den ödesdigra spiralen att fortsätta, med fler beslagtagna hus, ytterligare sänkta huspriser och imploderande banker. Då kan Soros få rätt och vi får en bankkris vars like vi aldrig skådat.

Maj Wechselmann
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet