Aftonbladet
Dagens namn: Abraham
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Hej då Zenit, hej då solidaritet

Reinfeldts regering lägger ner Zenit.   Reinfeldts regering lägger ner Zenit.

    På loppmarknad i La Paz i Bolivia hittar jag en knapp med den svenska texten: ”Solidaritet med Bolivias folk”. Att döma av den taffliga layouten är den gjord någon gång på 1970-talet.

Det fanns en tid när Sverige allierade sig med kämpande folk i tredje världen.

En uruguayansk man som bott i Lund i 30 år men nu flyttat hem igen berättar om hur han och hans kamrater under militärdiktaturen gick från ambassad till ambassad för att hitta någon som ville ge dem politisk asyl. Det enda land som ville hjälpa dem var Sverige.

Han tillägger med ett sorgligt leende:

– Men det hade ju knappast hänt i dag.    När Reinfeldt-regeringen tillträdde tog den redan förfallna svenska utrikespolitiken ett sjumilakliv högerut. Biståndet till Nicaragua drogs in. De volontärer som arbetat med folkrörelseprojekt och demokratiutveckling fick åka hem igen.

Och nu meddelar Sida att man lägger ner sitt ungdomsprojekt Zenit. Sedan starten 1996 har Zenit informerat svenska skolungdomar om biståndspolitik och om demokratiska rättigheter i tredje världen, ett arbete som varit så framgångsrikt att Norges biståndsmyndighet Norad håller på att bygga upp en egen ungdomssatsning med Zenit som förebild.

Men också en verksamhet som med den svenska biståndspolitikens högervridning blivit alltmer obekväm.

Under de senaste åren har Zenit till exempel haft en informationskampanj om brotten mot de mänskliga rättigheterna i Colombia som är oerhört känsliga att tala om eftersom Colombia är en av USA:s sista allierade i Latinamerika och något av i-landshögerns föregångsland.    Latinamerika lär dock klara sig. Det var länge sen Sverige var den viktigaste bundsförvanten för de folk som ville bygga upp en bättre framtid. Den största biståndsgivaren i Latinamerika i dag är – Venezuela.

Rockmärket i La Paz är en sorglig påminnelse om att även Sverige en gång var de fattigas vän.Kalle Holmqvist
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet