Aftonbladet
Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Jävla digitalhelvete

Det var bättre förr.   Det var bättre förr.

    Fy fan, vad digitaliseringen av tv förstört mycket. Allt. För oss som är tekniska idioter.

Jag har fem olika fjärrkontroller och lyckas inte ens titta på Aktuellt. Här i stan. I Stockholm. Mitt i city. En enda kanal dök upp, av någon anledning: TV 9. En skitkanal som jag inte skulle titta på, ens om jag hade betalt.

Och likadant på landet. I Dalsland. Där har distributionen tagits omhand av något statligt skämtbolag som heter Boxer. 30 procent av tiden upptas rutan av meddelandet ”Ingen signal”. Det är Skövde som vägrar ge signal. 60 procent av tiden ser bilden ut som något som kunde ha målats av Öyvind Fahlström, en förbannad massa rutor som far av och an. Hela OS drunknade i detta modernistiska mischmasch som gjorde sig bra på duk men inte i tv.

Och nu ska man göra om allting, vilket betyder inkallande av någon teknisk expert som kommer om någon månad och som tar en femhundring för att återinstallera något som inte erbjuder minsta garanti att det ska fungera.    Häromkvällen, när jag här i stan ville se hur det gått för Hammarby i matchen mot Helsingborg men inte fick in den bild jag betalt för att se, greps jag av skogsvansinnet, slet ur alla kablar, öppnade fönstret och var på väg att från tredje våningen häva ut tv:n på Regeringsgatan när min skräckslagna sambo lyckades stoppa mig. Hon gjorde det med det ultimata argumentet: vi skiter i hela tv-utbudet, det är i alla fall mest dynga. Men vi har hundra dvd-filmer, och flera tusen filmer du spelat in. Det kan vi titta på.

Det var ett argument som bet. Så vad gnäller jag för? Tv är mest skit, gestaltad humor och dramatik av begåvade regissörer är fan så mycket bättre. Radio är överlägsen tv i alla avseenden, inte minst vad gäller nyhetsrapportering.

Den principiella frågan kvarstår dock: ska man behöva betala dyra pengar för en tv som vägrar visa de bilder som antas ingå i priset? Den sortens skoj skulle till och med en gammal hästskojare få på käften för.

Gunder Andersson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet