Aftonbladet
Dagens namn: Vilhelmina, Vilma
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

För alla svikna och kränkta

ROGER WILSON om en ny dokusåpa – ”Truman show” på riktigt

”The Hills” är serien om Lauren Conrads och hennes vänners liv.   ”The Hills” är serien om Lauren Conrads och hennes vänners liv. Foto: MTV

    ”Jag tror inte The Hills är bra för dig”, messar en kompis på gmail-chatten efter att jag suttit igenom ytterligare en tretimmars maraton med min senaste dvd-box. Och jag kan inte annat än hålla med. Vad är det egentligen för värld vi lever i när en 38-årig homosexuell man blir besatt av en dokusåpa om bortskämda 20-nånting brudar i Hollywood Hills?    The Hills är inget annat än ett populärkulturellt fenomen. Ingen annan tv-produktion fångar tidsandan på samma sätt. Reality-serien om Lauren Conrads och hennes vänner som shoppar, dejtar och jobbar i Los Angeles är ett affärskoncept som har allt.

Här finns tonårsflickan som trendsetter och lyxkonsumtionen som en självklarhet. Vi ges bakom kulisserna-access till modeindustrin, komplett med Djävulen bär Prada-liknande chefer. Och så i dramatikens centrum, tjejgängets grupptryck där den som dejtar fel kille skoningslöst blir utfryst så mascaran rinner. Lite som dramaserien Gossip Girl – fast The Hills är betydligt mer oskuldsfull.

    Att huvudpersonen Lauren Conrads privatliv har hängts ut på tv sedan 2004 ifrågasätter förstås ingen i en tid präglad av mer eller mindre integritetslöst bloggande. Samtidigt som skvallerpressen effektivt upprätthåller intresset för huvudpersonerna medan serien har sändningsuppehåll. En representant för MTV kallade det en gratis reklamkampanj, dygnet runt, sju dagar i veckan.    En av de vanligaste invändningarna mot The Hills brukar vara att allt är fejk. Serien är för snyggt plåtad och klippt för att inte situationerna och samtalsämnena ska vara omsorgsfullt förberedda. Men då har man inte riktigt förstått att The Hills är en sorts post-realityserie. Att acceptera konstruktionen är det första man måste göra för att kunna följa den.

För ju mer framgångsrik The Hills är, desto mer uppenbart blir det hur iscensatt den är. Trots att Lauren Conrad blivit en kändis som promotar sin egen klädkollektion och gör reklam för kosmetikamärket Mac, så skildras hon fortfarande som en sorts girl next door. Att hon i fjol hade en inkomst på bortemot 10 miljoner kronor, eller att hon i serien bor i det hus som hon köpt för drygt 15 miljoner låtsas man helt enkelt inte om.    Truman Show är här. Fast iscensatt i La La-land i stället för i en 50-talsidyll. Vår tids drömvärld är ett Hollywood där man snarare jobbar med pr eller i receptionen på ett skivbolag än fantiserar om att bli filmstjärna.

Men trots den cyniska inramningen hade The Hills inte varit en framgång om den ändå inte hade genomsyrats av en viss oskyldighet. Utan Lauren Conrads uppspärrade ögon varje gång som någon av hennes medspelare gör ett utspel.

För Lauren är alltid offret, den som blir sviken och förrådd, och kanske är det där seriens kärna finns. En tacksam identifikationsperson för alla oss som ständigt odlar vår mentala tonårsflicka inom oss. Hon som alltid är missförstådd, illa behandlad och kränkt.

Roger Wilson
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet