Aftonbladet
Dagens namn: Konrad, Kurt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Alla var där

Wendela Hebbe 200 år

Wendela Hebbe.   Wendela Hebbe.

    När Wendela Hebbe lade av med kulturjournalistiken på 1850-talet skulle det dröja över 120 år innan Aftonbladet fick en ny kvinnlig kulturchef i Agneta Pleijel. Att Hebbe nådde den posten i den tidens kvinnofientliga samhälle säger en del om hennes begåvning och karisma. Och viljestyrka.

Hon var prästdotter från Småland, föddes på dagen för 200 år sedan och fick tre döttrar med juristen, godsägaren och gamängen Clemens Hebbe innan han, hotad av konkurs, schappade till Amerika. Hon försörjde sig själv och sina ”tre små grisar” (som hon ömsint kallade döttrarna) genom att undervisa i språk, konst och musik i Jönköping.    När hon fick sin första roman Arabella antagen av Lars Johan Hiertas bokförlag flyttade hon till Stockholm och kom att ingå i Aftonbladets redaktion. Frejdig och frimodig, alltid med sitt långa mörka hår löst hängande, bara det en sensation.

Hon höll salong i den lilla lägenheten på Stora Nygatan 21, och blev snabbt ett omsvärmat centrum i stadens kulturella och litterära liv. Alla var där, men mest svärmade chefredaktören Hierta. Resultatet blev två söner, födda i hemlighet, Wendela var ju fortfarande formellt gift.    Hon skrev om allt, inte bara kultur, hon gjorde socialreportage som var nyskapande i sitt slag, hon skrev en pjäs som spelades på Djurgården. Dessutom gav hon ut böcker, sammanlagt tio stycken, mot slutet av sitt långa liv mest sagor. Eftersom hon ständigt var i farten hade hon lite tid till annat. Carl Jonas Love Almqvist och Herman Såtherberg, han med Säterjäntans söndag, hjälpte henne med att vattna blommorna!

1899 gick hon ur tiden. Hon överlevde alla i sin omgivning, stark och envis in i det sista.

Gunder Andersson
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet