Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Fel fel fel, Jordås

    I vår nya bok Hemligheten – Från ögonkast till varaktig relation (Natur och Kultur) ger vi med hjälp av anknytningsteorin en hållbar förklaring till att så många moderna människor är singlar mot sin vilja. Egil Linge, psykolog och psykoterapeut, ger även den som tröttnat på singelskapet bra verktyg för att hitta en partner och för att skapa varaktig närhet. Jon Jordås påstår däremot i Aftonbladet (4 sep ) att vi har skrivit en ”bok om trohet”. Det har vi inte, vare sig trohet eller otrohet nämns en enda gång på bokens 170 sidor. Ännu värre är dock att han tillskriver oss ett antal absurda åsikter som han påstår att han hämtat ur vår bok:

”Författarna Dan Josefsson och Egil Linge menar att den otrogne inte bara är moraliskt förkastlig, utan förmodligen psykiskt störd.”   ?Detta är en total konstruktion från Jordås sida. Vi berör som sagt inte otrohet med en stavelse i hela boken, och diskuterar inga moralfrågor. Det är orimligt att en legitimerad psykolog och psykoterapeut som Egil Linge, vars jobb är att utbilda andra psykoterapeuter och som dagligen träffa alla typer av klienter, skulle döma ut någon som ”moraliskt förkastlig”. En professionell psykoterapeut använder inte sådana begrepp i sin yrkesutövning. Att den som är otrogen skulle vara ”psykiskt störd” är också det en absurd tanke som vi aldrig uttryckt.   ?Jon Jordås tillskriver oss fler hårresande åsikter, som vi aldrig framfört i något sammanhang och därmed inte heller i den bok som han påstår sig referera:

”Den otrogne är ett offer för sin barndom, och genomför otroheten som en (omedveten) flykt från närhet. Normala, harmoniska personer som älskar varandra har ingen önskan om sex utom äktenskapet. Har man ändå det gäller bara en sak: terapi.” Alltihop är påhittat. Vi gör naturligtvis inga försök att förklara orsakerna till ett fenomen som vi aldrig berör, och vi delar verkligen inte uppfattningen att den som varit otrogen därmed skulle behöva psykoterapi.

Vi kan inte gissa varför Jon Jordås tillskriver oss alla dessa märkliga åsikter. Men vi vet att seriösa skribenter aktar sig för att kommentera innehållet i böcker som de varken läst eller vet någonting om. Det borde Jon Jordås också ha gjort. Nu måste han istället be om ursäkt.

Dan Josefsson, frilansjournalist, Egil Linge, leg psykolog och leg psykoterapeut
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet