Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Evolutionen kastas i soptunnan

Ur datorspelet   Ur datorspelet "Spore", där spelaren är Skapare och designar sina egna djur. Foto: AP/Electronic Arts

    Darwin hade inte heller så roligt. När evolutionslärans grundare publicerade sina teorier om människans utveckling i Om arternas uppkomst (1859) och Människans härledning och könsurvalet (1871) kallades han för demoraliserande och kättersk. Nästa år firar vi 200-årsdagen av hans födelse, men Darwin är fortfarande långt ifrån rentvådd. Två konkurrerande teorier om mänsklighetens ursprung – den religiöst betonade kreationismen och dess lite försiktigare version, intelligent design – har fått utbrett stöd, främst i USA.

Tidigare i år släpptes dokumentären Expelled: No intelligence allowed. Filmens berättare Ben Stein inte bara ifrågasätter darwinismen utan påstår också att dess ”den starkes överlevnad”- lära möjliggjorde nazismen och Förintelsen. Expelled sågades av en så gott som unison kritikerkår ( ”ren propaganda”, skrev New Scientist). Men tesen om intelligent design har nu fått draghjälp från ett mer oväntat håll.    Datorspelet Spore, som släpptes i förra veckan, är skapat av Will Wright, visionären bakom bland annat spelserien The Sims, som sålts i 70 miljoner exemplar. I Spore tar spelaren rollen som en identitetslös Skapare som utvecklar och (om)designar livsformer. Spelsajten 1Up.com kallade det rakt ut i sin recension för ”intelligent design presenterad genom en samling minispel”. Istället för att låta evolution uppstå som en naturlig reaktion på arters livsförhållanden och, i synnerhet, tillkortakommanden, styr man enväldigt varje ny fas av framåtskridande. Nya organ och förmågor appliceras på varelser som på klippdockor. Det finns inga slumpmässiga mutationer, ingen naturlig evolution genom den starkes överlevnad – spelet följer intelligent design-linjens tes om att det naturliga urvalet är en alldeles för ostyrd process.

Steget till en annan av evolutionens naturliga fiender – genmanipulation – är alltså inte särskilt långt. När National Geographics tv-kanal sände en dokumentärserie om Spore och Will Wright, fick marinbiologen Tierny Thys ordet: ”Det är varje biologs dröm att få designa sitt eget djur och välja dess egenskaper från vilka arter man vill – jag älskar det!”.    Även om Will Wright själv påstår sig tro på evolutionen så råder det ingen tvekan om att det är dess rivaliserande dogmer som praktiseras i spelet. I trailern som släpptes inför spelmässan E3 i somras hörs en speakerröst som säger: ”Universum var kallt och mörkt. Så Någon tog ett beslut” – följt av bilder på cellorganismer som manipuleras. Beslutet var inte Guds. Det var Will Wrights.

Kristofer Ahlström
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet