Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Effekter av omgörning

Aftonbladets monter på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.   Aftonbladets monter på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Foto: Thomas Johansson

   ?Omgörning är ett ord som kommit in i medievärldens ledarskapssvenska utan att passera en enda person med någon som helst känsla för stil. Ändå, eller kanske just därför, är det förmodligen det ord som bäst karaktäriserar svensk kulturkritik i allmänhet och den här text-en i synnerhet.

Uppdraget att skriva en konstkritisk text om Aftonbladet kulturs monter på Bok- och biblioteksmässan måste inte enbart ses som en konsekvens av den pågående omgörning av den massmediala offentligheten, som nyligen uppmärksammats av bland andra Svante Weyler (Expressen 15/8) och Arne Ruth (GP 24/9). Det bör också ses som en intressant konstnärlig idé, oavsett om den kommer från en mediekonsult, redaktören, eller Peter Johansson och Barbro Westling som formgett montern. Dels eftersom idén så uppenbart har ett PR-syfte, och dels för att den faktiskt gör monterdesignen till konst.

Att integrera kritiken i sin egen praktik är förvisso ett allt annat än nytt sätt att skapa värde kring den egna verksamheten, men sett i relation till Peter Johanssons tidigare konstnärskap blir det hela intressant.   ?Han är nämligen en av dem som konsekvent arbetat med frågor om (nationell) identitet och profilering, ofta genom att spekulativt föra samman exempelvis dalahästmotiv med nazism. I verket Little Sweden (2000), lät Johansson bygga en röd stuga på en flotte på vilken han lät några skinnskallar leva rövare.   ?Johansson arbetade med skådespelare, men ändå följde en diskussion om huruvida de inhyrda var ”riktiga” nazister, vilket de säkert hade varit om exempelvis Santiago Sierra, eller varför inte Lars Norén, hade stått bakom projektet. Men frågan är vilka som egentligen befolkar Aftonbladet kulturs monter. Är kulturkoftorna i själva verket inhyrda skådisar?   ?Frågan kompliceras av scenografins bräckliga konstruktion, med dess ”takpannor” av gamla Aftonbladetsidor. Trots att konstnärerna på insidan av monterns ramverk placerat fläktar riktade uppåt, så blåser inte taket av. Återstår att se om detta självpåtagna inre hot raserat taket på söndag, och skapat fri sikt mot himlen! Oj, nej, förlåt: jag menar bokmässan.

Fredrik Svensk
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet