ÅSIKT

"Man ska koncentrera sig på vad man själv har att ge"

DAN JOSEFSSON chattade från Bokmässan

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Dan Josefsson säger: Hej nu sitter jag i en soffa framför en dator på bokmässan.
Moderator säger: Då börjar vi chatten med Dan Josefsson!
Lina säger: Hej Dan! Jag har inte läst din bok, men jag undrar: Är långa parförhållanden det enda rätta? Kan det inte finnas fler sätt att leva på som är bättre för vissa?
Dan Josefsson säger: Jo, säkert. Min och Egils bok vänder sig till dem som tröttnat på att vara singlar men har svårt att få igång en varaktig relation. Alternativt till folk som åker ut och in i relationer trots att de vill leva i ett mer varaktigt förhållande. Den som vill leva som singel bör göra det. Men de kommer naturligtvis inte att få uppleva den närhet som en varaktig relation kan ge.
Johanna säger: Hej! Varför tror du att så många misslyckas med att hålla ihop? Separerar vi i onödan?
Moderator säger: Vi har tyvärr lite tekniska problem med chatten just nu, men hoppas att vi kan komma igång igen snart!
Moderator säger: Nu är vi igång igen, och Dan ska svara på Johannas fråga!
Dan Josefsson säger: I boken presenterar vi en idag allmänt accepterad teori som heter anknytningsteorin. Den säger att vi tidigt etablerar olika anknytningsmönster och dessa kan ibland göra det svårt att få relationer att funka. Så var det förr också, men då var man tvungen att fixa realtionerna ändå.
marcus säger: Varför en självhjälpsbok om relationer? Finns det inte nog av såna?
Dan Josefsson säger: Det finns mig veterligt inte en enda bok om anknytningsteorin riktad till icke-experter. Inte ens på engelska faktiskt. Dessutom är den här boken mycket bättre än många andra självhjälpsböcker i och med att den utgår från en verklig teori.
Jennifer säger: Hej Dan! Jag tycker att dina böcker är riktigt bra. Jag hoppas verkligen att detta kommer fram för jag vill verkligen få svar på min fråga. Hur många böcker har du skrivit sammanlagt och vilken annan författare är din favorit? Hälsningar Jennifer.
Dan Josefsson säger: Jag har gjort tre böcker och gillar Kurt Vonnegut
freddie säger: Hej. Läste vad du skrev om Newsmill. Tror du på allvar att Bonniers eller andra kan ta över bloggvärlden?
Dan Josefsson säger: Nej, det tror jag blir svårt. Men de försöker upenbarligen.
hanna säger: När ska man ge upp en relation?
Dan Josefsson säger: När man inte mår bra längre. Men man ska undersöka så att illamåendet inte härrör från ett otryggt anknytningsmönster, för då kan det vara bättre att stanna och bygga upp mer närhet tillsammans med partnern än att hoppa av.
Oldtimern säger: Tjena Dan. Hur ser du på den totala avsaknaden av kritiska röster i den offentliga debatten gällande den ekonomiska krisen som pågår just nu. Där enligt mig spekulationsekonomin gjorts till nära nog en religion.
Dan Josefsson säger: Jag tycker att det är fascinerande hur t ex Dagens Nyheter lyckas undvika att på allvar behandla att "den fria marknaden" just nu dör som politisk idé. Detta framgår av tidningar som International Herald Tribune och till och med av Financial Times. Men DN håller nyliberalismens sönderrivna fana högt. Det är helt absurt.
heidi säger: VAd är ditt allra bästa tips för att få en kärleksrelation att fungera?
Dan Josefsson säger: Att koncentrera sig på vad man själv tillför i relationen, snarare än att försöka förändra den andres beteende. Det är att ta ansvar.
Moderator säger: Nu avslutar vi chatten med att fråga Dan Josefsson: Lever du som du lär?
Dan Josefsson säger: Jag försöker verkligen men lyckas inte alltid. Sedan jag skrev boken har jag dock klart för mig VAD det är jag ska försöka leva upp till, och så var det inte tidigare. Då var jag mer lost. Jag hoppas att boken kan ge fler samma viktiga information. Tack för mig!

ARTIKELN HANDLAR OM