ÅSIKT

"Det är viktigt för mig att beskriva verkligheten"

JOHANNE HILDEBRANDT chattade från Bokmässan

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Johanne Hildebrandt säger: Hej! Nu är jag här om ni vill fråga något.
Moderator säger: Då börjar vi chatten med Johanne Hildebrandt från Bokmässan.
T2 säger: Hej! Berätta om din nya bok, jag läste någonstans att den bygger på verkliga händelser, stämmer det?
Johanne Hildebrandt säger: Ja, den bygger på vad som utspelade sig förra våren och sommaren när jag besökte Irak och levde med de amerikanska fallskärmsjägarna på FOB Iskan söder om Irak.
Dennis säger: Hej Johanne! Jag beundrar din rapportering från kriget i Irak förra sommaren, följde din blogg varje dag. Väldigt modigt av dig att följa med de på de amerikanska soldaternas uppdrag, och att utsätta dig för faran. Beundrar dig oerhört mycket! Undrar om du fortfarande har någon kontakt med dem du var med i Irak (Jacob) ? Har du planerat någon mer krigsrapportering? /Mvh. Dennis (Beundrar dig mycket!)
Johanne Hildebrandt säger: Tusen tack för beröm! Måste dock påpeka att jobbet inte är så märkvärdigt som det kan verka.. Sist jag pratade med Jacob hade han blivit antagen till Special Forces och ska snart påbörja den utbildningen.
Sandra säger: Hej Johanne! Kommer du att skriva mer om Valhalla? Älskar dom böckerna!
Johanne Hildebrandt säger: Kul du gillar Freja! Tror dock inte att det kommer bli fler böcker om henne. Känns som om jag är färdig med den berättelsen.
annika säger: Hej. Vad är viktigast för dej, att vara författare eller journalist?
Johanne Hildebrandt säger: Det är väldigt viktigt för mig att beskriva verkligheten, som jag uppfattar den. Älskade krig är en sorts blandning mellan mina två jobb. Största delen är påhittad men den bygger på verkligheten och vad som pågår i Irak.
marcus säger: Hej Johanne. Du har ju rapporterat mycket från krigsområden. Varför har du fastnat för den sortens journalistik? Har det du varit med om påverkat dig?
Johanne Hildebrandt säger: När jag började berodde det på att jag var så frustrerad över vad som pågick i Bosnien och jag ville rapportera om vad som pågick. Därefter har jag fortsatt eftersom det är svårt jobb som det tar lång tid att bli bra på. Tycker fortfarande att jag har mycket kvar att lära innan jag blir riktigt bra. Självklart har jag blivit påverkad av allt jag sett och alla människor jag träffat. Jag skriver mycket om detta i min bok Blackout som precis blivit nyutgiven på pocket.
Kajsa säger: Hej! Vad gör du helst när du inte jobbar/skriver?
Johanne Hildebrandt säger: Jag tycker om att resa, till lugna platser:=) Jag tycker också om att umgås med min son och min sambo. Jag är ju nyförlovad!
Pippi säger: Vilka är dina favoritförfattare/böcker?
Johanne Hildebrandt säger: Oj vilken stor fråga. Svindlande höjder är en bok jag läst många gånger och älskar. Jag läste också Illiaden när jag var tolv och tycker fortfarande att den är fantastisk. Marion Zimmer Bradley har varit en stor inspiration. Läste precis ut "Sveriges afrikanska krig" av Bengt Nilsson och tyckte den var kanon.
jocke säger: Hej! Kommer du att skriva fler böcker. Om vad?
Johanne Hildebrandt säger: Jag skriver redan på en uppföljare till "Älskade Krig". Den kommer att utspela sig i Tchad och Sudan, platser som jag har rapporterat från i Aftonbladet. Det kommer bli ännu mer action i den boken...
malin säger: Har du varit rädd när du varit ute och rapporterat om krig? Har du ångrat att du har gett dej ut nångång?
Johanne Hildebrandt säger: Självklart har jag varit rädd och det har hänt att jag ångrat vissa beslut. Å andra sidan är det ett privilegium att få åka ut i världen och berätta om vad som händer så jag tycker alltid att det har varit värt att ta de risker jag tagit.
Moderator säger: Då tar vi den sista frågan till Johanne Hildebrandt. Tack Johanne och alla som chattat!
Susanne säger: Hej Johanne. Har du några råd till den som vill bli författare?
Johanne Hildebrandt säger: Ge inte upp! När jag visade upp mitt första manus sa en förläggare att jag inte kunde skriva och därför skulle sluta försöka. Nu har jag sålt nästan en miljon böcker och är glad att jag inte lyssnade på honom. Men det är inget magiskt med att skriva böcker utan det är bara hårt arbete. Inget i livet är ju, som vi alla vet, gratis.

ARTIKELN HANDLAR OM