ÅSIKT

Halal-tv är bara ytterligare ett smygkristet program

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Khadiga el Khabiry, Cherin Awad och Dalia Azzam Kassem i ”Halal-tv”.

Handskakningsfundamentalisten Carl Hamilton gjorde bort sig ordentligt när han träffade programledarna för SVT:s nya program Halal-tv i går. Inte blev det bättre av att han lyckats tjata till sig en ursäkt i slutet på programmet.

Den pinsamma islamofobin som fick honom att utbrista ”Problemet är att ni kommer hit och inte vill skaka hand” hade till och med kunnat bli ett riktigt Janne Josefsson-ögonblick.

Men det blev det aldrig.

För producenterna gjorde bort sig mer än Hamilton själv när de valde att inte bygga avsnittet på hans märkliga utbrott. Skrämda av debatten som rasat innan programmet ens sänts försökte de förmodligen tona ner allt som kunde bli riktigt kontroversiellt.

Den som förväntat sig arabisktalande fundamentalister sprängfyllda av korancitat som gör utfall mot nakna kvinnoben blev förmodligen besviken på den svenska versionen av det holländska tv-formatet Halal Girls. Tre unga kvinnor pratade stillsamt om klassamhället till tonerna av feministisk popmusik. Det mest uppseendeväckande var att någon påstod att islam inte har några problem med stora klasskillnader.

Det hela var faktiskt förvånansvärt intetsägande.

Halal-tv skulle kunna vara en skön kontrast till alla andra ”livsåskådningsprogram” som vanligtvis snickras ihop av mer eller mindre smygkristna reportrar. Men redan i program två förenas de med kristdemokraternas ungdomsförbund i sin syn på jämställdhet. Vilket är bevis nog för att Halal-tv bara är ytterligare ett smygkristet tv-program. En ljummen blandning av nyfrälsta uppspärrade blickar, lite tjat, ganska töntiga kläder och väldigt mycket rättrådighet.

Martin Aagård