ÅSIKT

Beppe firar 80 i sin sänghimmel

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Idag skulle Beppe Wolgers ha fyllt 80 år. Här med sängkamraterna i "Beppes gonattstund".

En stor, skäggig karl i nattmössa och pyjamas som delar säng med ett gäng pipande dockor, jag tvivlar starkt på att ett liknande programförslag i dag ens skulle passera första idéstadiet på SVT:s barn- och ungdomsredaktion.

Beppes godnattstund, som spelades in i början av 70-talet och repriserats i omgångar sedan dess, är ett krävande långsamt barnprogram. Klippningen är maklig, långa stunder ligger Beppe och tittar medan dockorna snurrar in sig i tillsynes poänglösa diskussioner eller frågesporter. Eoner från dagens barnprogram där huvudperson­erna – livs levande eller påhittade – är kompetenta, ansvartagande, kritiska förståsigpåare som ställer rektorer och politiker till svars innan de gör en extreme makeover av sitt eget rum. Barnen grejar allt. Skönt för oss vuxna.

Beppes stillsamma universum var annorlunda, befolkade av Hungran, Gäspan, Busan, Kraman och Sigrid. Små kravmaskiner som ville ha mat, kramar, uppmärksamhet eller bara lyftas från pottan. Beppes godnattstund finns utgiven på dvd.