ÅSIKT

Lasse Sandberg har avlidit

1 av 3
Lasse och Inger Sandberg.
KULTUR

Illustratören och barnboksförfattaren Lasse Sandberg avled i Karlstad natten till onsdagen efter att hastigt ha insjuknat. Han blev 84 år gammal.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Tillsammans med hustrun Inger Sandberg skapade han bland andra barnboksfigurerna Spöket Laban och Lilla Anna och Långa Farbrorn, och även böckerna om Tummen.

Lasse Sandberg arbetade i över 50 år med att skriva eller illustrera barnböcker. Det blev runt 120 stycken, de flesta tillsammans med hustrun, och den sista, Lilla Anna och lilla Långa Farbrorn, kom ut för bara några månader sedan.

”En frisk fläkt”

– Han var en väldigt humoristisk och skickligt illustratör, en frisk fläkt att ha i närheten, säger sonen Niklas Sandberg, som numera driver det bolag som förvaltar föräldrarnas livsverk.

Lasse Sandberg föddes i Stockholm 1924 och utbildade sig på Beckmans illustrationslinje. Han gifte sig med Inger 1950 och tre år senare kom deras första gemensamma bok, Fåret Ullrik får medalj. Deras mest kända figurer debuterade 1965 i böckerna Lilla Anna och trollerihatten och Lilla Spöket Laban.

”Unik förmåga”

Kristin Hallberg, litteraturvetare som har forskat i paret Sandberg, tycker att de i betydelse kan mäta sig med Astrid Lindgren och Lennart Hellsing.

– Deras förmåga att förena fantasi med pedagogik är något alldeles unikt. Den svenska småbarnsbilderboken är deras uppfinning, det är Inger och Lasse Sandberg som har skapat genren.

TT