ÅSIKT

Det stabila sönderfallet

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Henrik Ibsen 1828– 1906.

Ibsens pjäser är så väl konstruerade att om man drar lite grann i ett hörn, riskerar hela bygget att falla samman. Det är som om den borgerliga familjens sönderfall kräver en stadig struktur utan lösa skruvar; ungefär som man under franskklassicismen i Racines pjäser kunde se hela världar rasa ihop på perfekta alexandriner.

Långt in på 1980-talet var det också dramaturgin som imponerade på svenska teatermakare. Att skildra en svunnen borgerlighet hade de föregående decenniernas radikala intressen avfärdat. Men så började man undersöka genus i klassiker, och ungefär samtidigt riktade samhället uppmärksamheten mot utsatta barn. Nora lämnar Ett dockhem och ger sig ut i världen, medan Hedvig aldrig kommer utanför dörren, fångad av vuxengenerationens oförmåga i Vildanden.

Det var på 90-talet som Terje Mærli började snabbspola Ibsens dramer på scener runt om i Sverige; mekaniken i pjäserna, Ibsen-maskinen, blottlades och visade hur den naturalistiska spelstilen kunde befrias från sin tyngd utan att ämnet lättade från scengolvet. Nora har de senaste åren färdats genom tiden, hon har gärna stannat till i 1960- och 70-talen (som i Åsa Melldahls uppsättning på Uppsala stadsteater 2007), en tid när 1800-talets familjestruktur ännu inte var helt utdöd. Alexander Mørk-Eidem förlade ungefär samtidigt Hedda Gabler till samma epok på Stockholms stadsteater.

Utomlands har framför allt Thomas Ostermeier utmärkt sig som regissör av Ibsen i absolut nutid (Hedda Gabler och Ett dockhem), medan det blir alltmer sällsynt med Ibsen spelad i sin ursprungliga tid och miljö. Det är kanske där nästa Ibsen-våg kommer, att försöka återskapa den oerhörda radikalitet som då omgav Ibsens borgerliga familjedramer. Klassiker som flyttas till ett här och nu är alltid ett räddningsförsök. Om räddningen lyckas är det dags att börja om och se vad det var som en gång var så nytt.

Claes Wahlin

ARTIKELN HANDLAR OM