ÅSIKT

Latinamerikanerna valde señor Obama

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Foto: AP
Barack Obama.

Det fanns något irriterande med svenska mediers envisa rapportering om hur den amerikanska landsbygdens vita låginkomsttagare förväntades rösta i höstens presidentval. In i det sista skrev man outtröttligt om ”Bradley-effekten”, denna myt om att vita väljare inte ”vågar” säga att de inte tänker rösta på en svart kandidat.

I amerikanska medier var man minst lika besatt av att rapportera vagt nedlåtande om svarta väljare: Skulle de verkligen dyka upp?

I själva verket visade det sig att varken svarta eller vita väljare hade störst betydelse för valresultatet, utan i stället var det USA:s största minoritet: latinamerikaner.

I tidigare val har nästan hälften av landets latinamerikaner röstat på republikanerna, men i år röstade 7 av 10 på Barack Obama och deras valdeltagande ökade med hela 25 procent. Det var de som såg till att Obama vann i avgörande delstater som Colorado, New Mexico och Florida.

Varför?

Dels var Obama betydligt bättre på att presentera politiska förslag som tilltalade latinamerikanska låginkomsttagare. Han svepte dessutom in hela sin kampanj i en populär slogan som lånades från den mexikansk-amerikanske fackförbundsledaren César Chávez: ”¡Sí, se puede!”– ”Yes we can!”

Men det berodde även på att republikanerna allt mer präglas av en aggressiv retorik när de pratar om invandring. I de republikanska primärvalen tävlade kandidaterna om vem som kunde uttrycka sig mest brutalt om ”hotet” söderifrån.

I tidigare val har republikanerna gjort stora ansträngningar att försöka nå ut till etniska minoriteter, och det finns faktiskt ingen president som anställt fler latinamerikaner än George W Bush. Men i år präglades det republikanska budskapet snarare av en retorik som påminde om europeiska, främlingsfientliga partier. 

I valets sluttamp reste John McCain och Sarah Palin frenetiskt runt i de mest homogent vita delarna av nordvästra USA och förklarade att här fanns det minsann ”riktiga” amerikaner.

Det verkade nästan som om de lyssnat uteslutande på svenska medier.

Martin Gelin