ÅSIKT

Minnesvärd skröna

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Wegelius.

Om läromästaren Edgar Allan Poe brukade Jorge Luis Borges säga att han hade starkare fantasi än litterärt handlag. Poes berättelser gjorde sig alltid bättre i minnet än då man faktiskt läste dem. Någonting liknande förnimmer jag inför Jakob Wegelius böcker.

Legenden om Sally Jones är en ytterst detaljerad bilderboksskröna. Den utspelar sig vid tiden före första världskriget och dess huvudperson, den kongolesiska gorillan Sally Jones, får genom ödets försorg resa genom den globala kolonialismens epok, från Shanghai och Singapore till Havanna och New York, genom en rå och dekadent värld komplett med slaveri, synd, svek och rasism.

Varken ansatsen eller fantasin går, med andra ord, att anmärka på. Men det vilar något anonymt och flyktigt över framställningen. Texten är lite stolpig. Bilderna liksom oprecisa i sin detaljrikedom. Jacob Wegelius la upp för ett mästerverk, men handlaget svek honom.

Boken bör nog ses som ett misslyckande, men ett misslyckande av det slag som förtjänar att minnas, läsas och prisas för vad det inte blev.

FAKTA

ÅRETS BARN- OCH UNGDOMSBOK

Legenden om Sally Jones

Jacob Wegelius (BonnierCarlsen)

Magnus William-Olsson