ÅSIKT

Självskriven vinnare

Viktoria Jäderling om att slippa jaget genom att undersöka det

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Per Olov Enquist har varit gastkramande självmedveten i sin självbiografi Ett annat liv.

Alla kan inte vinna Augustpriset. I synnerhet inte i år, när det finns en roman som tycks fulländad i sin design som just

Augustvinnare. En personlig uppgörelse, en skildring av Sverige, kanske en av de bästa romanerna av en av Sveriges bästa manliga författare. Vem bryr sig då om att Bruno K Öijer i rättvisans namn borde ha fått det, eller att Katarina Frostenson är rolig för nästan första gången, eller att Sara Mannheimers Reglerna är en bra mycket mer fräscht framåtsyftande skapelse. Då drunknar rättviseargumenten från poesins och de tuktade minimalisternas och de kvinnliga kortprosaisternas försvarare i bokbranschens perverst skallande ”RÄTT BOK VANN”.

Ingen kan i alla fall säga att fel bok vann. Ett annat liv handlar om det som alla självbiografier borde handla om, nämligen frågan: Vad är ett jag? Ingen ödmjukhet här, inget koketteri, bara auktoritativ undersökande gastkramande självmedvetenhet. P O Enquist har förstått att det är det enda sättet att slippa just jaget. Lärinnpajken från Hjoggböle har återuppstått (igen!) – vad ska han hitta på nu?

FAKTA

ÅRETS SKÖNLITTERÄRA BOK

Ett annat liv

Per Olov Enquist (Norstedts)

Viktoria Jäderling

ARTIKELN HANDLAR OM