ÅSIKT

Var är barnen?

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Foto: Nils Bergendal
Sandra Huldt, Måns Nilsson och Anders Johansson i ”Skägget i brevlådan”.

Årets julkalender, Skägget i brevlådan, är signerad skojparet Anders och Måns men är inte särskilt rolig. En julklappslista försvinner – för vilken gång i ordningen? – och måste återfinnas av tre personer där det överrepresenterade könet givetvis är killar och varav en självklart är en tönt att skratta åt. Tjejen ( Sandra Huldt) har, som vanligt, svårare att hävda sig.

Miljön är en urban framtidsvärld, stel och vit, möjligen inspirerad av Lego Starwars (dock inköpt på Ikea), men utan rymd och generösa detaljer. Gatorna är ett slags kulvertar där en hårdkokt äggsekt i kycklingdräkt stryker runt i jakt på tomten. Dialogen består av irriterat tjafs och bryts bara glimtvis upp av förutsägbar situationskomik.

SVT gjorde om ett gammalt misstag när de satte två omtyckta karaktärer att göra en julkalender, i stället för att göra tvärtom – lägga ut manus på någon som kan skriva karaktärer att tycka om. Det är svårt att veta vilken målgrupp man tänkt sig, men rollistan saknar barn – om än inte infantila vuxna.