ÅSIKT

Smittande litterär glädje

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Ordfronts Litterära Magasin.

Den som läst Aftonbladets kultursida under 2000-talet känner väl igen namn som Pelle Andersson, Carl-Michael Edenborg, Gunder Andersson, Arne Johnsson och Marianne Steinsaphir.

Tillsammans med många andra medverkar de i ett slags temporärt litterärt take-over av Ordfront Magasin, vars nya nummer fått namnet Ordfronts Litterära Magasin. Tilltalet är brett och folkbildande, precis som det brukar vara, men tidskriften är ändå ganska olik sig.

Den stora skillnaden mellan OLM och vanliga OM tror jag faktiskt går att benämna som glädje. En glädje som syns i omsorgen om de små detaljerna, i den snygga formen, och inte minst i texterna som stolt brer ut sig, liksom hungriga på att förklara hur stor och viktig litteraturen är.

Och glädjen smittar. Jag blir glad av att Annina Rabe kopplar greppet om den politiska samtidslitteraturen (även om jag inte alls håller med), av att Arne Johnsson skriver så innerligt om dikt och raseri och av att Gun-Britt Sundström som alltid är klok och bitsk. Gladast blir jag av Johan Jönson, som i en intervju säger: ”Det är optimismen som är vanmäktig och hopplös. Det är den man blir knäckt av.”