ÅSIKT

"Pengar är känslor"

Fredrik Virtanen chattade med läsarna om sin nya bok "Kraschad"

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Fredrik Virtanen säger: Hej Alla! Kul att vara här! Och var inte oroliga att känna DET ÄR RÄTT ÅT DEN JÄVELN, för kolla här ett mejl jag vaknade till i morse:Hej Fredrik! Ska vi tycka synd om dej när du misslyckats att bli kapitalist. I en helsida (ok, nästan) i aftonbladet har din spökskrivare, Kristina Edblom, reccenserat din bok, "Kraschad ".Kristina berättar att du kräktes av ångest att du förlorat 1,2 miljoner på dina börsspekulationer. Jag tycker verkligen inte synd om dig, eftersom jag kräkts varje gång du öppnat käften och skrivit något dumt inlägg. Synden straffar alla. BerntOk, frågor på det?
Moderator säger: Då börjar vi chatten med Fredrik Virtanen!
zippo säger: varför skriva en bok om dåliga affärer?
Fredrik Virtanen säger: Det finns alldeles för ont om sådana. Finns det någon? De som skrivs, skrivs av ekonomer och liknande som inte kan skriva. De vågar inte erkänna att siffrorna är pengar som är KÄNSLOR. Dessutom: den var rolig att skriva.
Nisse L säger: Hur tänkte du under tiden du höll på och handlade, var det kul ända tills börsen kraschade eller var du osäker innan?
Fredrik Virtanen säger: jag försöker beskriva det där i boken. Det gick dåligt länge - MEN det var uppåtdagarna som jag tänkte på. "Snart vänder det". Och det var ju vad alla experter sade coskå. Jag blev blind för nedgångar.
säger: Hej Fredrik! Förlorade själv allt jag hade totalt 3,7 Miljoner och det känns inte roligt. Jag förlorade nyligen min fru i Cancer också, så ibland kommer det mörka tankar om man ens vill leva längre! Hur gör du själv nu, kommer du att låna upp kapital och fortsätta handla på börsen igen när den vänder om 1 till 2 år!!
Fredrik Virtanen säger: Åh herregud. Mina djupaste sympatier. Mitt år verkar ha varit rena festen jämfört med ditt. Och ja - det är klart att jag inte tänker låta börsen vinna. Vändningen kanske redan varit här.
Lisa säger: Hur ska du göra med dina pengar nu? Investera eller sparkonto?
Fredrik Virtanen säger: Som sagt: jag har inte många kvar och en skatteskuld ska in. men om jag får något över: investera. Men försiktigt och långsiktigt. Det BORDE inte vara svårt att lyckas hitta billiga papper nu och under våren. Men vad vet man. Finanskrisen kanske inte tar slut förrän 2011..
Stefan H säger: Hej Fredrik! Får du inte vara med och leka längre på Stureplan när du inte är rik längre?
Fredrik Virtanen säger: Hahaha. Nä, jag är portförbjuden. Skämt å sidå, mitt Stureplan har aldrig varit stekarstureplan. Jag hängde med fattiga söderlosers och indiepopstjärnor och vanliga personer.
Christer säger: Hej Fredrik. Hur känns det att förlora så mycket pengar?
Fredrik Virtanen säger: Ja du. Väldigt hemskt. Man glömmer bort allt viktigt. Kärlek. Vänner. LIVET. Man blir bäng och mår illa. Hela boken handlar om det, det är komplicerade känslor.
floridatjej säger: gomorron Fredrik, JAg bor i kapitalisternas hemland ......och tror i motsats till dig att det 'r lugnast att "sitta still i båten"och att dt kommr att bli bättre nu då vi snart får ny och bättre prez, vad tror du ?
Fredrik Virtanen säger: Ja, om man sitter i 20 år - absolut. Men det gör ju de flesta inte. Och viste borde även de klivit ur båten för ett år sedan och gått in nu igen? Experternas sitta-still-i-båten-tips är för att inte skapa panik. Vilket man kan fatta, men ändå. Och ja visst tror jag det går bättre med Barack. men det hade förstås vänt ändå. Vänder gör det alltid.
Markus säger: hejsan...fredrik jag undrar vad som fick dig att börja inhandla inom bursen osv.. var det via någon kompis eller något sådant?
Fredrik Virtanen säger: En kompis som heter Nicke som hade tjänat MASSA pengar när det var så enkelt i mitten av 00-talet. Och visst var det väl klokt, egentligen, att inte ha pengarna på ett vanligt konto...Men tajmingen var usel. Kanonusel.
J säger: Hej! Varför var det så viktigt med pengar för dig, tjänade du inte bra ändå? Och är du pank nu?
Fredrik Virtanen säger: Det är EXAKT det som är frågan. Varför? Och svaret måste du allt köpa boken för att få. Det är långt och komplicerat, om det ens finns ett. Jag är pank men inte utblottad. Jag har, nog, råd att ha kvar min lägenhet.
lena säger: Vad jobbar du med nu?
Fredrik Virtanen säger: jag skriver en sida varje måndag i Aftonbladet. och så "gör jag press" för boken. Den verkar väldigt poppis så det blir många intervjuer. Jag skriver även på min nästa bok och så ska jag träffa Aftonbladets chefredaktör om två timmar! Dock: jag är mest ledig. Utan råd att åka till nåt varmt mysigt land...
Henik Willstedt säger: Beklagar bakslaget. Är denna boken ett försök att få tillbaka dina förlorade pengar?
Fredrik Virtanen säger: Haha. Ja det skulle verkligen inte skada om lika många köper denna bok som Stieg Larssons deckar-trilogi. Men den är BRA. Och det tycker jag sällan om mina texter. Självkritiken du vet. Med det inte sagt att Larssons deckare inte var bra, speciellt den första var ju ren deckarmagi! (Ps. Köp min bok. Finns på nätbokhandlarna och i välsorterade boklådor!)
tomas säger: Vilka aktier va det som du torskade på?
Fredrik Virtanen säger: Nja, det var flera såklart. Men främst var det oljeaktier som aldrig aldrig aldrig aldrig slutade falla i höstas. (De ser mycket billiga ut nu när oljan kostar under 45 dollar fatet)
Nina säger: hur mår du idag?
Fredrik Virtanen säger: Tackar som frågar. jag är kär och därmed lycklig. Men tänker jag på pengar kan de värsta känslorna snuddas vid igen. jag har insett att jag lever. Man dör inte av att vara en loser. Fast det kan kännas så.
säger: Varför får man inte se dig i Studio-Virtanen längre?
Fredrik Virtanen säger: 220 program ungefär - det kändes tillräckligt för just det formatet. Dvs en talkshow. Det finns massa andra slags tv-program som känns mer spännande. Plus: jag har fasen träffat ALLA i den där studion. Nå, inte Ulf Lundell, den jäveln.
lisa säger: Hej Fredrik! Kommer du att fortsätta köpa aktier? Nångång?
Fredrik Virtanen säger: Javisst. När jag fyller 100 år ska jag ha vunnit över marknaden.
Moderator säger: Då tar vi den sista frågan till Fredrik Virtanen. Tack Fredrik och alla som chattat!
Lisa säger: Har du planer på nån ny bok och vad ska den handla om i så fall?
Fredrik Virtanen säger: Ja, den handlar om kärlek i 00-talets moderna storstadstidevarv.Tack för alla som chattade med mig! Ha en mycket god jul. Kram Fredrik