ÅSIKT

Elever får betala för Björklunds populism

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Knappt hade trycksvärtan torkat på den senaste internationella skolundersökningen, TIMSS, som presentades i tisdags, innan utbildningsminister Jan Björklund åter hutade åt ”flumskolan” med ännu en proposition om ökad kontroll.

TIMSS mäter kunskaper i matematik och naturvetenskap i årskurs 4 och 8 och ställer frågor om säkerhet, motivation och en del annat. Sverige ligger kring medel inom OECD-länderna, men med den tryggaste skolmiljön av alla. Det borde ju vilken minister som helst vara nöjd med.

Men resultaten för åttondeklassarna har försämrats sedan 1995. Det är förstås fin ammunition för en politiker som med god hjälp av ett fritt förhållande till fakta byggt en karriär på att blåsa upp skolproblemen, så att han kan utlova enkla lösningar. Han menar givetvis att alltihop är sossarnas fel. Snarare ska nog problemen förklaras med den ekonomiska krisen och friskolereformen – beslut som skolan inte kan lastas för.

I själva verket är rapporten full av förbehåll. Skolverket anser mellan raderna att TIMSS är ett rätt dåligt instrument, som mäter begränsade pluggkunskaper. I den andra stora studien, PISA, mäter man lite annorlunda, och där ligger svensk skola ännu bättre till. TIMSS använder också flervalsfrågor, som svenska elever inte är vana vid. Jämförelseåret 1995 var antagligen exceptionellt bra. Dessutom ligger ett tiotal länder på nästan samma poäng. Sveriges exakta placering är därför inte så viktig.

Men oavsett hur stora problemen nu är, så tvivlar de flesta som kan något om skolfrågor på att Björklunds lösningar skulle fungera. När radioprogrammet Kris i skolan frågade 71 professorer i pedagogik avfärdade en överväldigande majoritet både prov och betyg. Det bekymrar inte Björklund. Han har ju en opinion att försäkra om sin handlingskraft.

Sådant brukar kallas populism.

Priset betalas av de elever som hamnar i en skola där konkurrens och korvstoppning går före samarbete och där fler kommer att slås ut.

Petter Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM