ÅSIKT

Hårda paket från kulturredaktionen

KULTUR

Självklart ska det vara hårda bokpaket under granen i år också.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Aftonbladets kulturredaktion ger sina bästa julklappstips.

Ulrika Stahre:

The Essential Dykes to Watch Out for

Alison Bechdel

Houghton Mifflin Company

Tjugofem års seriesåpa samlade i en stor bok, från de första ganska kassa stripparna till senare års helt geniala. Här skildras ett radikalt USA, genom en community av flator, kommunister och transpersoner. Politiska händelser tvinnas samman med personliga. Ett måste trots att allt inte är med.

Mumin – Tove Janssons samlade serier, del 1

Tove Jansson

Alfabeta

Jag erkänner: det är nostalgi åt alla håll. En lätthet i story och bild som är så avväpnande fulländad – och första delen av de samlade muminserierna väcker längtan efter en framtid där de följande delarna är utgivna.

Nonfiction

Anders Johansson

Glänta Produktion

Essäbok som biter sig fast genom patos, personlighet, drivet språk och en stor beläsenhet. Anders Johansson skriver om sitt USA-hat, om Ulf Lundell och om terrorism – alldeles intill läsaren.

Jenny Tunedal:

Sonja Åkesson

Amelie Björk

Natur och Kultur

Åh, vad Sonja Åkesson förtjänar en så här lyhörd, klok och medryckande bok! Finaste presenten till alla som redan älskar hennes poesi och till de som har en underbar upptäckt framför sig.

Scenario X

Gertrud Hellbrand

Wahlström & Widstrand

För att det inte är någon mening med att låtsas att vi är goda. Hellbrand skriver som en kniv. Det är blankt och vasst och vackert i varenda rad.

Någonting svart

Jaques Roubaud

Övers Ulf Karl Olov Nilsson och Jonas (J) Magnusson

Rámus

En bok om sorg, sörjande och kärleken som gör döden så orimlig. Det finns ingen tröst. Alla som sörjer, eller ska sörja – alla som älskar någon som någon gång kommer att dö – borde läsa denna glasklara, nattsvarta vittnespoesi.

Alice Eggers:

Edelcrantz förbindelser

Malte Persson

Albert Bonniers förlag

Mitt exemplar är översållat av mentala marginalkrumelurer. Det är ett litet hästjobb att vara säker på att inte missa något, en anakronism, en ordvits, ett uttänkt användande av en sluten vokal. Roligare än korsord, mer älskansvärt än kvantfysik.

Äga rum – röster ur den feministiska rörelsen

Red. Moa Elf Karlén och Johanna Palmström

Tiden

Pittstim är ett namn som får marknadsavdelningar att mysa. Vill man i stället läsa något som på riktigt följer upp Fittstims idé om ett tvärsnitt av generationens feminism är det här ett bättre val. Eller om man bara vill bli lite hoppfullare en stund.

Bitar av mig själv

Gun-Britt Sundström

Norstedts

För den som orkar simma sig igenom snusförnuft och förnumstigheter kommer belöningen i små visdomspaket och klokskatter. Och skogen blir synlig mellan alla träd.

Åsa Linderborg:

Lennart Nilssons Stockholm

Lennart Nilsson

Max Ström

Stockholm under 1940- och 50-talen i bild av en genial fotograf, tillika en av våra största arbetslivsskildrare. Fotot på kvinnorna som varje natt på knä handskurar Centralstations golv, är något av det mest rörande och upprörande jag sett. En bok att samlas och samtala kring.

Sonja Åkesson

Amelie Björk

Natur & Kultur

En mycket välskriven biografi som låter vardagsrealisten Sonja Åkesson vara poet – den som vill empatigotta sig i ett olyckligt kvinnoöde får läsa nåt annat.

Mahatma! Eller konsten att vända världen upp och ner

Zac O’Yeah

Ordfront

Ett milt men kreativt vansinne präglar denna roliga och ambitiösa biografi om en folkledare som var livrädd för den massa han själv satt i rörelse.

Martin Aagård:

I avgrunden

JK Huysmans

övers: Elias Wraak (pseud)

Alastor Press

När kristendomens sötaste högtid håller på att driva dig till vansinne passar det perfekt med lite satanism. J K Huysmans dekadensroman från 1891 ger precis rätt dos blod, blasfemier, misogyni och vansinne när tv visar Lasse Åberg-filmer och släktingarna vill gå i julottan och fröjdas och annat hemskt.

Svart som silver

Bruno K Öijer

Wahlström & Widstrand

Kanske har Bruno K Öijer med denna efterlängtade diktsamling lyckats med vad få svenska poeter gör i dag. Han har blivit genuint folklig. Öijer är taxiresornas nattvandringarnas och egotripparnas Dan Andersson. Dessutom omöjlig att läsa högt utan att börja leka poesi-karaoke. Vilket är minst lika roligt som Öijers subtila humor.

Lexikon över vedertagna åsikter

Gustave Flaubert

övers: Hans Johansson

Bakhåll

Fin de siècle är en drog. Man kan aldrig få för mycket dekadens från det sena 1800-talets Frankrike när man väl smakat på den. Gustave Flaubert hade inte mycket till övers för sin samtid. I denna underbara lilla skrift har han antecknat de åsikter som var Comme il faut i hans samtid. Sidorna doftar surt av all ironi de doppats i. Den perfekta julklappen till din favorit-tråkmåns.

Karin Magnusson:

Till ungen:

Den andra mamman

Viveka Sjögren

Kabusa

Shirin och Nina vill ha en annan mamma, en som är tuff och kan prata svenska. Som inte har slöja. Plötsligt visar det sig att deras mamma både kan stångas med tjurar och bygga drakar. En eftertänksam och färgstark skildring av skam, kärlek, förståelse och förlåtelse.

Till kompisen:

Dianabiografin

Tina Brown

övers. Elisabeth Olin

Prisma

Ingen har skrattat med så ledsna ögon som prinsessan Diana, efter att ha läst Browns bok fattar man varför. Vilket skitliv. Tina Brown gör på rapp journalistprosa ett stilfullt porträtt av en stilfull person och ett fascinerande reportage från de gyllene burarna.

Till mamma:

Yacoubians hus

Alaa al-Aswany

övers. Tetz Rooke

Albert Bonniers förlag

Yacoubians hus står där mitt i Kairo som som en trött gammal glädjeflicka. En falnad skönhet med plats för såväl fattig som rik, halt som lytt. Räds inte av att romanen kallats både myllrande och färgstark, det är en skön berättelse om kärlekens pris och en klarsynt skildring av hur politisk extremism föds.

ARTIKELN HANDLAR OM