ÅSIKT

Bloggare: Bomba Vita huset med skor

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: AP
Muntadar al-Zaidis skoattack.

Den irakiske journalisten Muntadar al-Zaidi förlorade ett par skor när USA:s president höll avskedstal i Bagdads gröna zon häromdagen. Han slängde dem mot Bush med orden: ”En avskedskyss, din hund. Det här är för änkorna, de föräldralösa barnen och alla som dödats i Irak.” Skorna är numera beslagtagna som bevismaterial och Muntadar svårt misshandlad och försatt i häkte. Han riskerar minst två års fängelse, ja ända upp till 15 år, om det hela rubriceras som mordförsök.

Hans indiske kollega Sayta Sivaraman föreslår med anledning av detta en insamling: skicka ett par skor i storlek 10 till Muntadar – ”inte bara för att ersätta förlusten av hans fotbeklädnad utan också för att gratulera honom för en lysande redaktionell kommentar”.

I väntan på närmare instruktioner går det att ta fasta på uppmaningen från bloggare i USA: bombardera i Muntadars anda Vita huset med begagnade skor. Försändelserna adresseras till President George W Bush, The White House, 1600 Pennsylvania Av. NW, Washington, DC 10500, USA.

Mikael Nyberg