ÅSIKT

Palestinier gör succé i reality-tv

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Vi var nästan ensamma i baren. Bartendern skyllde inte på den ekonomiska krisen, utan på Yossi Boublil. Vi hade gjort misstaget att gå ut på en tisdag, en av de kvällar då israeliska Big Brother sänds. Showen har legat högst upp på tittartoppen de senaste tre månaderna och finalavsnittet nu i veckan väntas slå rekord. En skola i centrala Israel lät till och med skjuta upp en planerad studieresa så att eleverna skulle kunna titta på tv.

Deltagarna i huset har förstås blivit lika folkkära som hatade. Boublil, en 56-årig byggarbetare från Ashqelon, blev snabbt en folklig hjälte med sin street smart-jargong. En av de mest omtalade karaktärerna var också Ranin Boulos, en 24-årig palestinsk kvinna från norra Israel vars tårfyllda monologer ofta handlade om hur hon som ensam arab kände sig utanför i huset. Trots att hon var en dramadrottning som ofta hotade med att lämna huset var hon bland de sista deltagarna att röstas ut.

Boulos är långt ifrån den enda palestiniern som gjort succé i israelisk reality-tv under året. De flesta showerna har haft en arabisk deltagare, och två har till och med vunnit sina shower.

Enligt vissa främjar detta samexistensen genom att bryta israelernas ofta stereotypa och negativa bilder av landets 20-procentiga arabiska minoritet.

Men andra menar att showerna har motsatt effekt eftersom de förstärker den traditionella uppdelningen mellan ”goda araber” (opolitiska palestinier som är lojala mot den judiska staten) och ”dåliga araber” (de övriga). Om landets palestinska befolkning omfattas av Big Brother-hypen är det ingen som vet. I Israel mäter man bara tittarsiffror i de judiska hushållen.

Så långt har vi ändå inte kommit i samexistensen.

Catrin Ormestad, Tel Aviv

ARTIKELN HANDLAR OM