ÅSIKT

Buller & öronljus

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ett av dessa smått fantastiska fotografier från 1910-talets Paris föreställer Luigi Russolo och hans medhjälpare ihop med ett instrument som ska ”ersätta symfoniorkestern” och kallas intonarumori. Ett bullerinstrument. En ny tid.

I dag citeras Russolos idéer inom den alternativa elektronmusiken.

40 år senare går världen in i atomåldern och skiftar fokus igen. Från natur till teknik. Musikkritiker höjer sin pennor inför den stora ”avhumaniseringen”. Men professor Herbert Eimert skriver 1953: ”Elementen ligger redo, oöverskådliga och kaotiska, men människans ordnande hand har knappt rört dem (ännu)”. Ett slags kosmiskt öronljus. Och en av pionjärerna, Karlheinz Stockhausen driver idéerna kompromisslöst. All överföring i hjärnan sker digitalt, menar han, när kompositören skapar sitt weltparlament.

Om musikhistoriens största brytpunkt, om visionerna kring den främmande skönheten, och hur det gick, handlar senaste numret av Nutida Musik (3/2008). Mycket bra nummer. I dag när all musik mer eller mindre passerar en dator.

Det är de knöliga texterna som överlever. Till exempel samtalet med Simon Waters om ”Musik som en social praktik”. Texten borrar ner sig i detaljer med ord som spektrummorfologi, och pekar på hur det är möjligt att leva i två läger samtidigt: ”Den största delen av det avgörande arbetet sker i perifera sociala miljöer – kring kaffemaskinen och akademiskt döda zoner”.

En annan text jag gärna kör fast i är ”Den pythagoreiska slöjan” av Brian Kane. Den antika myten om Pythagoras slöja handlar om läraren som sitter bakom ett draperi och föreläser så att studenterna inte ska störas av visuella intryck. Vi behöver alltså inte se musiken, att höra den som en fantastisk fiktion, räcker långt.

Med numret följer även ett akustiskt stålbad, cd:n Academic Noise. Och här hör man att den utåtriktade klubbvärlden och den inåtskådande akademiska elektronmusiken faktiskt tangerar varandra.

Mikael Strömberg