ÅSIKT

Den nye chefen verkar utan att synas

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Chefen ser, hör och registrerar. Gårdagens makthierarkier, stämpelur och lagbasar försvinner ut – även om de fortfarande är kvar för många – och in kommer nya. Arbetslivet förändras, men vad är nytt under solen?

Tjänstemannen kan tyckas fri men passerkortet eller inloggningen på datorn är ett modernt stämpelur. Handdatorn/mobiltelefonen med gps: hurra för ännu mera frihet! Nu kan jag kostnadsfritt sms:a chefen även från skithuset. I mobilen kan jag även på lediga dagar, eller när jag är hemma sjuk, läsa min e-post och sköta enklare sysslor.

Forskning visar att 90 procent av dem som arbetar i kontorslandskap upplever ökad stress och ohälsa, vantrivsel, buller och – lägre produktivitet. Men kontorslandskapet handlar inte om det, utan är en kontrollmekanism, en härskarteknik. Det är därför Pär Thörns Tidsstudiemannen talar till oss i ett teknikdirigerat Storebrorsamhälle: ”Jag rör mig inte mer än nödvändigt, men jag klockar, jag arbetar och jag erfar en mycket omfattande sorg, samtidigt som jag är perfekt placerad alldeles snett bakom honom.” (Modernista 2008)

I takt med att krisen hårdnar håller vi hårdare om vår handdator och skräder orden, ty Företaget ser, hör och registrerar. Vi blir sjuka av det. ”Timmar läggs till timmar”, skriver Per Thörn i sin lika roliga som vemodiga kortroman: ”År läggs till år. Champagnekorkarna går i taket. Produktionsmetoderna fortsätter förfinas. Min blick blir alltmer effektiv. Jag lär mig ett hantverk och blir yrkesman till mer än en titel.”

Daniel Suhonen