ÅSIKT

Skattjakt i Gubbängen

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Foto: Moment:teater
”Skattkammarön” är en vinstlott för publiken.

De som spelar på lotter säger gärna att de gör det för spänningen. Om man innan man skrapar en trisslott gnuggar bort kontrollmärket för att göra lotten ogiltig, så blir det givetvis dubbelt så spännande: hur mycket förlorar jag?

Just detta iscensätts en bit in i moment:teaters uppsättning av Stevensons pojkboksäventyr Skattkammarön. Andreas Boonstra bryter föreställningen och skrapar en alldeles äkta trisslott, på vilken han denna afton inte förlorade någon vinst alls. Lotterier är dagens skatt vi hoppas hitta, framför allt i dessa dagar när vi inte kan låna skatten från banken.

Att bli rik och vara god är pojkbokens konventionella moral, den gode segrar, medan den onde blir utan. Det är om detta moment:teaters Skattkammarön handlar.

Vägen till skattkistan är som vanligt i Gubbängen både lekfull och uppfordrande. Man använder peruker, uppstoppade papegojor i sämsta skick och väljer Disneys Djungelboken för naturillustrationer. Dialogen går sjögång, från 1800-talets uppstyltade retorik över dagens vardagliga småprat till Pirate Bay, medan ensemblen ledigt och skickligt kliver ut och in i sina roller.

Ingenting är riktigt på riktigt, utom konsten. Och konst värd namnet sysslar med moral; formulerar frågor och attackerar givna föreställningar, som att dagens rövarsamhälle alls inte handlar om godhet, utan snarare har regredierat till en viktoriansk missuppfattning. För detta tar man vid ett tillfälle god hjälp av Willy Kyrklunds Om godheten, där det konstaterats att godheten sällan är förnuftig.

Och liksom med den saboterade trisslotten blir det dubbelt så spännande på scenen av att man aldrig vet vart jakten på den försvunna skatten leder. Denna kväll visade skattkartan till en pub strax intill teatern. Och vem vet,

vid nästa föreställning kanske Boonstra förlorar en förmögenhet, medan publiken alltid drar en vinstlott.

FAKTA

TEATER » Skattkammarön

efter Stevenson

Regi och scenografi: Andreas Boonstra

I rollerna: Eva Rexed, Mathias Olsson, Linda Källgren, Kalle Westerdahl, Andreas Boonstra

Scen: moment:teater

Speltid: 3 tim

Claes Wahlin