ÅSIKT

Petra Medes skämt – värre än Tingeling

1 av 2
”Tingeling” – som rysk tv-underhållning.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ryska ambassaden protesterar mot en sketch i SVT – har ryssar ingen humor?

Jo, det har de. Men de är hjärtligt trötta på det svenska rysshatet. Nu var det faktiskt länge sedan ryska galärer härjade längs östkusten, 1719 närmare bestämt.

Men ryssar ska hånas och misstänkliggöras i alla lägen, oavsett om de bränner byar i Tjetjenien eller ordnar Eurovision Song Contest. Och någonstans där brast ambassadens pressattachés tålamod.

Jag tycker ändå att Anatolij Kargopolov kritiserat fel grej. Det är inte Tingeling som är problemet. Handen på hjärtat, sketchen var en närmast en exakt återgivning av rysk tv-underhållning. Det fattades dansande svanar, annars var allting med. Maffiaintrot var som klippt ur den populära tv-serien Brottets S:t Petersburg. Och ”Do svidanja, Putin” betyder strikt talat ”på återseende, Putin”, vilket är rätt i sak. Vi ses i Moskva.

Men Petra Medes skämt om att Moskva i maj är som Huddinge i oktober – det var värt en officiell diplomatisk protest. Hur obildad, okunnig, föga berest måste man vara för att säga så?

Nej, Moskva i maj är inte som Huddinge i oktober.

Moskva är makt och glamour, galenskap och misär, en glittrande, gråtande världsmetropol, Tokyos, New Yorks och Londons bipolära själsfrände.

SVT köpte in Den första kretsen, rysk serie i tio delar med manus av Solsjenitsyn. Den sändes på obskyr tid i en kanal med få tittare. Tingeling och Mede tryckte man ner i halsen på en miljonpublik. Public service?

Inga-Lina Lindqvist