ÅSIKT

Ny bild av de ansiktslösa

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Lana Slezic
En kvinnlig polismästare från Kandahar siktar med sin pistol.

När talibanregimen föll blev de afghanska kvinnornas frigörelse den yttersta symbolen för Afghanistans framtid. I ett berömt citat av George W Bush strax efter den amerikanska invasionen hette det att afghanska kvinnor efter decennier av förtryck nu var befriade. Länge älskade världspressen att älska symboliken i bilden av en ung afghansk kvinna som kastat av sig sin burka och frimodigt blickade in i kameralinsen. Drygt åtta år senare har de afghanska kvinnorna återigen blivit ansiktslösa figurer i en slentrianmässig nyhetsrapportering.

I samband med åttonde mars fångade en fotoutställning av den kanadensiska fotografen Lana Slezic mitt intresse. Utställningen presenterades i samband med ett föredrag om kvinnors roll i konfliktområden på ABF i Stockholm i samarbete med den kanadensiska ambassaden.

Bilderna är hämtade från Slezic prisbelönta fotobok Forsaken från 2007 och innehåller hudnära och intima vardagsporträtt. Kvinnorna på bilderna befinner sig ofta i en rörelse, i arbetets, i dansens eller mitt i en symbolladdad handling. Ett av Slezic mest berömda fotografier avbildar en kvinnlig polismästare från det talibanstyrda Kandahar. Iklädd en himmelsblå burka siktar hon ut från bilden med en höjd pistol som i revolt mot den schablonmässiga bilden av en passiv och ansiktslös afghansk kvinna.

I konfliktområden som Afghanistan skildras kvinnor oftare som utsatta offer än aktiva samhällsförändrare. Trots att de som mödrar, arbetare, lärare, läkare, journalister och politiker spelar en nyckelroll i såväl nationsbyggen som fredsarbete. Många av de motståndsfickor som etablerades under talibanregimen i form av underjordiska kvinnokliniker och flickskolor skapades av kvinnor. Flera kvinnodemonstrationer bidrog också under samma tid till uppvaknandet av en världsopinion.

I Lana Slezics bilder skildras de afghanska kvinnorna varken som offer eller urholkade frihetssymboler. Här tillåts de vara människor med både psyke och agens. En av bilderna porträtterar några unga flickor hängande över sina skolböcker i ett vindpinat klassrum. Bilden fångar ögonblicket då en vind drar genom rummet och tar tag i deras huvudsjalar i en mjuk rörelse.

Trots en allvarlig och eskalerande hotbild där flickskolor bränns ned till grunden, fortsätter ändå tusentals unga flickor att ta sig till skolan varje morgon. Det är de här flickornas säkerhet som borde stå i fokus när nästa amerikanska president formulerar sin strategi i Afghanistan. I?stället för att lägga tyngden på militär konfrontation, borde Barack Obama rikta fokus mot landets uppbyggnad och civilbefolkningens säkerhet. För de unga skolflickornas mod och lust till kunskap, är långt mer subversiv än vad de amerikanska antiterroriststyrkorna någonsin kommer att vara.

Hanna Larsson