ÅSIKT

Borg trixar med siffrorna

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Foto: Sanna Sjöswärd
Anders Borg.

När Anders Borg gästade Ekots lördagsintervju (14 mars) fick han frågan om regeringen planerar några offentliga satsningar för att rädda de jobb som analytikerna nu ser försvinna med en hastighet som ”saknar motstycke i ett historiskt perspektiv” (SvD 19 mars).

Nej, svarade Borg, vi har inte råd. Varje räddat jobb skulle nämligen kosta samhället mellan 2 och 4 miljoner om året. Inför den uppgiften var vi nog några stycken som hajade till.

I senaste numret av tidningen Arbetaren kollar Jon Weman hur Anders Borg räknat. Det visar sig att finansdepartementet trixat rejält för att få låg arbetslöshet att framstå som en förlustaffär. Ett jobb med lön på 20 000 kronor i månaden kostar brutto, inklusive avgifter, 350 000 per år. En del av detta får staten tillbaka som skatt. Multiplikatoreffekten, det vill säga att lönen spenderas och då skapar fler jobb, sänker kostnaden ytterligare. Nettoresultatet blir att samhället tjänar på att låta människor arbeta. Arbetaren intervjuar TCO:s utredare Roger Mörtvik som säger Anders Borgs beräkning bygger på så ineffektiva åtgärder att ”[D]et vore billigare att anställa de arbetslösa direkt på finansdepartementet med statsrådslön”.

Att den borgerliga alliansen kallar arbete för en dyr lyx är förolämpning mot alla som arbetar ihop Sveriges BNP. Att regeringen inte förstår bättre beror på att den är förblindad av 1980- och 1990-talets nyliberala ideologi. Sverige står utan skydd när massarbetslösheten kommer tillbaka med full kraft.

Dan Josefsson

ARTIKELN HANDLAR OM